Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a elektronické hlasování

30.06.2017 10:27

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku a na který jsou Švýcaři po právu hrdi, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po otázce problému pro ekonomiku následuje elektronické hlasování.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a elektronické hlasování
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Elektronické hlasování umožňuje občanům odevzdávat své hlasy po internetu. Ve Švýcarsku (v některých obcích v kantonech Ženeva, Neuchatel a Curych) bylo realizováno několik pilotních projektů elektronického hlasování.

Švýcarské Federální kancléřství tyto projekty vyhodnotilo a dospělo k následujícím závěrům:

-       Elektronické hlasování by především nahradilo hlasování poštou.

-       Mohlo by přitáhnout malý počet lidí, kteří se hlasování neúčastní, zejména mezi mladými občany, a lidí, kteří se účastní nepravidelně.

-       Mohlo by vést k mírnému zvýšení volební účasti.

-       Elektronické hlasování by bylo úspornější než hlasování prostřednictvím pošty.

-       Je nutné zajistit, aby systém elektronického hlasování nemohl být zneužit. Toho bylo ve Švýcarsku úspěšně dosaženo.

Po počáteční fázi pilotních projektů se Federální rada rozhodla zavést elektronické hlasování v několika krocích.

V roce 2008 proto byly upraveny zákony a předpisy týkající se politických práv, aby mohla být prodloužena pilotní fáze a postupně zavedeno elektronické hlasování. Od roku 2010 se již mnoho švýcarských občanů v zahraničí může účastnit lidových hlasování přes internet. Ve Švýcarsku se internetové hlasování používá při referendech a parlamentních volbách.

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj elektronické hlasování: FDFA Presence Switzerland

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace