Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a mezinárodní agenda s podporou Švýcarska

07.07.2017 12:24

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po elektronickém hlasování následuje mezinárodní agenda s podporou Švýcarska.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a mezinárodní agenda s podporou Švýcarska
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Švýcarsko je přirozeným referenčním bodem pro veškeré otázky týkající se moderní přímé demokracie:

-      Federální ministerstvo zahraničních věcí a Presence Switzerland, vydalo ve spolupráci s nezávislými odborníky řadu informačních materiálů o přímé demokracii, například na DVD a v příručkách.

-      Švýcarsko je poradcem Rady Evropy na poli demokratických procesů a jejich zavádění v nových členských státech.

-       Je pořadatelem, partnerem anebo účastníkem mezinárodních fór o přímé demokracii (například Globální fórum o moderní přímé demokracii 2010).

-       Švýcarsko je členem Mezinárodního institutu pro demokracii a volební podporu, který vydal příručku o přímé demokracii.

-       Je také členem Vývojového programu OSN, který jednu třetinu svých celkových prostředků každoročně vkládá do projektů, programů a iniciativ v oblasti demokratické správy.

Zajímavý citát o přímé demokracii vyjádřil bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun v roce 2009: „Účast občanů nekončí pravidelnými volbami. Je důležité, aby se občané aktivně zapojovali do všech správních procesů, včetně debat o veřejných rozhodnutích a včetně navrhování, realizace, sledování a vyhodnocování veřejných politik a jejich výsledků. Jedná se o formy účasti, které OSN aktivně podporuje.“

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

(zdroj: mezinárodní agenda s podporou Švýcarska: FDFA Presence Switzerland)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…