Rozvoral (SPD): Prosadili jsme zákon zakazující dvojí kvalitu potravin

22.01.2021 10:21

Poslanci ve středu schválili ve třetím čtení novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který zakazuje dvojí kvalitu potravin.

Rozvoral (SPD): Prosadili jsme zákon zakazující dvojí kvalitu potravin
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V rámci jeho projednávání byl schválen i náš pozměňovací návrh o navýšení povinného podílu základních potravin ve větších prodejnách, které se dají vyprodukovat v České republice.

Hnutí SPD splnilo další ze slibů, které dalo svým voličům, spočívající v zamezení dvojí kvality potravin nabízených našim občanům k prodeji v obchodech a to schválením návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Zákon byl projednáván ve třetím čtení dne 20. ledna 2021. Od začátku příštího roku tak budou platit postihy za takzvanou dvojí kvalitu potravin. Tomu, kdo nabídne srovnatelné produkty z různých zemí v jiné kvalitě, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Součástí uvedeného návrhu zákona bylo i hlasování o celé řadě pozměňovacích návrhů, včetně toho z dílny SPD. Tento pozměňovací návrh podepsaný poslanci za hnutí SPD v čele s předkladatelem Radimem Fialou byl zpracován 27.11.2020. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR tento pozměňovací návrh podpořil.

Schválením potravinového zákona, a hlavně našeho pozměňovacího návrhu, budou muset prodejny s plochou nad 400 metrů čtverečních od roku 2022 prodávat minimálně 55 procent vybraných českých potravin. To se bude týkat kolem stovky základních potravin, například masa a mléka. Postupem let se má podíl navyšovat o tři procenta ročně až na finální úroveň 73 procent v roce 2028. Kvóta se nebude týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v České republice vyprodukovat.

Hnutí SPD řeší ukončení dvojí kvality potravin s cílem, abychom mohli všichni jíst dobré a kvalitní potraviny za rozumné ceny. Novela schváleného potravinového zákona umožní našim regionálním výrobcům potravin lépe se prosadit na domácím trhu a napomůže také k udržení zaměstnanosti na českém venkově. Zároveň hnutí SPD také prosazuje znovuzavedení závazných státních norem sloužících ke kontrole kvality základních potravin.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.