Rozvoral (SPD): Prosazujeme uzákonění širokého referenda jako nejvyššího projevu vůle občanů

17.09.2020 10:29

V úterý jsme si připomněli Mezinárodní den demokracie, který byl vyhlášen Organizací spojených národů v roce 2007 a poprvé se slavil v roce 2008.

Rozvoral (SPD): Prosazujeme uzákonění širokého referenda jako nejvyššího projevu vůle občanů
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Parlamenty ve většině zemí světa si v tento den připomínají důležitost parlamentní demokracie a zároveň také i problémy, kterým svět čelí v nedemokratických státech po celé Zemi.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie je politické hnutí, které prosazuje zásadní ústavní a legislativní změny směřující k obraně svobody a demokracie v České republice. Hodnoty jako svobodu a demokracii považujeme za prioritní, které striktně dodržujeme, je na nich postaven náš program a byly použity i v názvu našeho hnutí, které bylo založené v první polovině roku 2015 poslanci Tomiem Okamurou a Radimem Fialou. Po parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v říjnu roku 2017, kdy naše hnutí získalo téměř 11 procent hlasů, jsme se stali čtvrtým nejsilnějším politickým subjektem na naší politické scéně.

V současné Poslanecké sněmovně jsme jedinou parlamentní stranou, která prosazuje a hájí svobodu a přímou demokracii švýcarského typu, vycházejíce ze zásady, že lidé mají dostat prostor se k mnoha otázkám svobodně vyjadřovat a rozhodnutí většiny pak ostatní respektují. Pokud ale cítí občané potřebu vyjádřit se ke specifickým otázkám a není jim to umožněno, je to jasný důkaz, že občané nemají přímou moc podílet se na rozhodování ve věcech, které se jich přímo dotýkají a zároveň ovlivňují jejich život v naší republice. U nás je většinou politických subjektů prosazována tzv. „zastupitelská demokracie“, která ale zachovává moc pro politické subjekty jako privilegium a je to taková neurčitá forma polodemokracie.

Mezinárodní den demokracie byl stanoven na den 15. září jako připomínka dne, kdy v roce 1997 Meziparlamentní unie, organizace sdružující parlamenty z různých koutů světa, přijala Všeobecnou deklaraci o demokracii. Demokracie je univerzální hodnota založená na svobodné vůli vyjádřit se a určit si vlastní politický, hospodářský, sociální a kulturní systém, jehož chceme být součástí. Mezinárodní den demokracie každoročně slouží jako připomínka, že potřeba podporovat a chránit demokracii je stále aktuální a neměli bychom ji považovat za samozřejmost. Demokracie vzkvétá díky účasti lidí, a je ohrožena apatií, strachem a netolerancí ve stejné míře, jako může být ohrožena ekonomickými problémy.

Hnutí SPD bude i nadále na té nejvyšší úrovni prosazovat a činit kroky vedoucí ke změně našeho politického systému směrem k přímé demokracii, tedy k přímé a vymahatelné odpovědnosti politiků. Prosazujeme přímou volbu a odvolatelnost politiků a soudců a také jejich osobní, hmotnou a trestní odpovědnost. Děláme maximum pro prosazení uzákonění širokého referenda jako nejvyššího projevu vůle občanů. V hnutí SPD budeme nadále dělat politiku vycházející z našeho programu, a ze které budou profitovat naší občané. To se týká i programu hnutí SPD pro nadcházející volby do krajských zastupitelstev. Pokud s námi souhlasíte, podpořte naše kandidáty v krajských a senátních volbách. Hnutí SPD má přidělené číslo 16. Děkujeme.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…