Rozvoral (SPD): Řecko silně pociťuje neschopnost EU účinně řešit nelegální imigraci

14.09.2020 14:44

Na řeckých ostrovech propukly nepokoje v imigračních táborech, které Řekové zatím zvládají z posledních sil a za plného nasazení řecké policie. Tyto tábory jsou přeplněné a byly v nich zaznamenány skupinky imigrantů nakažených nemocí covid-19.

Rozvoral (SPD): Řecko silně pociťuje neschopnost EU účinně řešit nelegální imigraci
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD zásadně odmítá probíhající islamizaci evropských zemí, která bohužel nepolevuje, což je zapříčiněno i tím, že EU tuto problematiku razantně neřeší. Nyní na to nejvíce doplácí Řecko.

Kapacitně více než čyřikrát přeplněný uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos v noci z 8. na 9. září lehl téměř celý popelem. Místní server Lesvospost uvedl, že v Morii shořelo 3.000 stanů, tisíce obytných kontejnerů, administrativní budovy i místní klinika. Úřady zatím nehlásí žádné oběti na životech, několik lidí však utrpělo lehčí zranění, když se nadýchali kouře. Příčina požáru dosud nebyla objasněna, ale vláda v Aténách tvrdí, a to na základě vlastního šetření, že požár je výsledkem protestů zde ubytovaných imigrantů proti nařízené izolaci. Tábor Moria byl od 2. září uzavřen, protože se u jednoho z imigrantů prokázala nákaza koronavirem a od té doby tam bylo zjištěno 35 nakažených. Největší uprchlický tábor na území Evropské unie nehořel poprvé, ale poprvé z něj odešli všichni zde ubytovaní imigranti. Celkově se jejich počet pohyboval okolo 12 tisíc, i když kapacitně byl tábor vybudován pro 4 tisíce. Ti se z hořícího tábora vydali směrem k přístavu v Mytilini. Mytilini je největším městem řeckého ostrova Lesbos a také hlavním městem stejnojmenné obce a regionální jednotky. Nachází se na jihovýchodním pobřeží ostrova. V obci žije téměř 40 tisíc a ve vlastním městě skoro 30 tisíc obyvatel. Několik kilometrů od města se nachází mezinárodní letiště.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Po vypuknutí požáru na ostrov dorazily policejní posily, aby pomohly zabránit imigrantům dostat se do města Mytilini. Řečtí policisté vytvořili dva kordony, jeden ve vzdálenosti asi 400 metrů od tábora. V této oblasti uvízlo asi 4.000 imigrantů. Další blokáda byla provedena kolem tábora Kara Tepe, který se nachází blíž k Mytilini. Mytilinský starosta se v této věci vyjádřil, že policie na silnici střeží přes 12.000 imigrantů, ale je to velmi obtížné. Je mezi nimi i 30 nakažených koronavirem, které se ještě nepodařilo vypátrat. Řecké úřady všem mimo jiné musí narychlo zajistit nouzové bydlení. Současná řecká vláda viní z destrukcí uprchlických táborů imigranty a označuje tento stav jako výsledek špatné evropské politiky striktně prosazované Evropskou unií. Řecká vláda uvedla, že v přeplněné Morii opětovně docházelo ke střetu s policií a často i mezi imigranty samotnými. Z nedávné minulosti jako příklad nepokojů mezi imigranty zmíním ten, kdy v noci na 19. dubna tohoto roku došlo v jednom z největších řeckých táborů pro imigranty Vial na ostrově Chios ke střetu mezi zde ubytovanými imigranty a místní policií. Ti zde zapalovali ohně, při kterých shořela kantýna, několik aut, obytných buněk a stanů. Zničeno bylo i zařízení využívané azylovou službou, kde byla shromažďována administrativa.

Řecká vláda následně vyhlásila na ostrově Lesbos mimořádný stav, který zůstane v platnosti čtyři měsíce. Předseda řecké vlády Kyriakos Mitsotakis též k incidentu v Morii uvedl, že 400 dětí a mladistvých nechá převézt na řeckou pevninu. Zároveň ale dodal, že žádný jiný imigrant nebude moci odcestovat a platit budou i další omezení pohybu, neboť toto nouzové opatření je naprosto nezbytné. Kyriakos Mitsotakis též uvedl, že vše mohlo dopadnout ještě hůře, nebýt účinné ochrany hranic, odkud imigranty deportují zpět ­- viz příklad z osmého září tohoto roku, kdy řecká nákladní loď vzala v noci v Egejském moři na palubu 151 nelegálních imigrantů z jachty, která se dostala do potíží u ostrova Amorgos. Kromě pobřežní stráže se akce zúčastnilo také řecké námořnictvo a nákladní loď podle agentury AP celou zachráněnou skupinu dopraví do Turecka. Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Řecka z Turecka již více jak 11 tisíc imigrantů, z toho téměř 9 tisíc přes moře.

Hnutí SPD odmítá imigrační politiku prosazovanou z Bruselu, a je to i jedním z důvodů, proč prosazujeme vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…