Rozvoral (SPD): V první řadě se musíme spoléhat sami na sebe, a nikoliv na EU a NATO

01.04.2020 13:27

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): V první řadě se musíme spoléhat sami na sebe, a nikoliv na EU a NATO
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že EU ve skutečnosti žádné prostředky pro ČR na boj s koronavirem nenavýšila. Hnutí SPD konstruktivně spolupracuje na řešení problémů vzniklých kvůli pandemii a podporuje opatření důležitá  pro její zastavení. Je nehorázné, že Evropská unie chce otevřít hranice mezi členskými státy EU. Podle nás přišel i čas ke konkrétním krokům k obnovení potravinové bezpečnosti ČR navzdory EU. Současná krize v souvislosti s pandemií koronaviru jasně ukazuje, že se musíme v otázkách bezpečnosti a obrany v první řadě spoléhat sami na sebe, a nikoliv na EU a NATO.

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

1. EU ve skutečnosti žádné prostředky pro ČR na boj s koronavirem nenavýšila.

Dne 16.3. se v médiích objevila mylná informace, že EU navýšila prostředky z fondů EU pro Českou republiku o zhruba jednu miliardu eur na pomoc v boji s nákazou Covid-19. EU pouze přejmenovala již přidělené finanční prostředky, aby vyvolala dojem, že pomáhá národním státům. Nepravdivou zprávu okamžitě využila média sloužící agitaci EU, jako Forum24 nebo Deník N, k pomlouvačným útokům na hnutí SPD a europoslance za hnutí SPD Ivana Davida. Bublina splaskla, když pravdu přiznalo i Ministerstvo financí ČR. Celá věc ukazuje licoměrnost EU a také provázanost elit EU na řadu médií, která plní úkoly v potlačování vlasteneckých politických sil v jednotlivých zemích.

2. Hnutí SPD konstruktivně spolupracuje na řešení problémů vzniklých kvůli pandemii.

Hnutí SPD podpořilo na jednání Sněmovny návrhy vlády směřující k řešení naléhavých problémů v souvislosti s pandemií, včetně zvýšení deficitu v roce 2020 ze 40 miliard na 200 miliard. Návrhy vlády v oblasti odložení plateb daní a odpuštění zákonných odvodů vychází z našich návrhů. Hnutí SPD nepolitikaří a  konstruktivně jedná s vládou na řešení krize. Naopak tvrdě tlačíme vládu k dalším krokům, které se týkají odkladu splátek úvěrů včetně hypoték a ochraně lidí před exekucí v případě náhlého propadu příjmů. Dopad krize se bude týkat celé společnosti. Jsou nutné kroky, které ochrání občany před pádem do bídy a beznaděje. K pocitu bezpečí totiž patří i bezpečí sociální, a to musíme chránit. Taková je politika a program hnutí SPD. Navrhujeme ukončení nepotřebných armádních nákupů, inkluze, konec zneužívání dávek nepřizpůsobivými, navrácení vojáků z Afghánistánu, ukončení financování politických neziskových organizací, zdanění vyvádění dividend, omezení plateb za předraženou elektřinu tzv. solárním baronům atd. Dohromady by jen tyto úspory a návrhy SPD do rozpočtu přinesly desítky miliard korun, které může stát ihned přesunout směrem ke slušným a pracujícím lidem. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

3. Hnutí SPD podporuje opatření důležitá pro zastavení pandemie koronaviru.

Hnutí SPD podporuje opatření důležitá pro zastavení pandemie koronaviru. Na základě výzvy premiéra jsme navrhli za člena krizového štábu plukovníka v.v. a poslance Ing. Radovana Vícha, který je mezinárodně uznávaný odborník na civilní krizové řízení. Bohužel pan premiér zatím mlčí a zdá se, že jeho výzva nebyla myšlena vážně. Pokud znovu projeví zájem, jsme připraveni převzít tento díl odpovědnosti. 

4. Je nehorázné, že Evropská unie chce otevřít hranice mezi členskými státy EU.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se kvůli krizi způsobené koronavirem obává o soudružnost EU. Podle ní uzavření hranic řadou členských států poškodilo podniky a koronavirus stejně nezastavilo. EK připravuje společnou strategii, jak co nejrychleji omezení přeshraničního pohybu zrušit. To je skandální! Přitom EU nejdříve státy plísnila za uzavírání svých hranic, aby následně vydala prohlášení, že EU situaci s koronavirem podcenila a nakonec uzavřela Schengen na jeden měsíc. EU ani nebyla schopna pomoci Itálii, na kterou dopadá pandemie koronaviru v Evropě nejvíce. Itálii naopak aktivně pomáhá Rusko, Čína a dokonce Kuba. Ursula von der Leyenová také používá nepravdivé argumenty, protože převoz zboží přes hranice omezen není a tato klíčová část volného hospodářského prostoru nadále pokračuje. Ostatní volný pohyb v současné době není žádoucí, a byl proto omezen. Hnutí SPD je přesvědčeno, že EU v otázce koronaviru zcela selhala.

5. Přišel čas ke konkrétním krokům k obnovení potravinové bezpečnosti ČR navzdory EU.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura interpeloval ministra zemědělství ve věci potravinové bezpečnosti ČR. Nejsme žádní panikáři, ale je nutná odpovědná analýza a přehodnocení diktátu EU v oblasti zemědělské a potravinové politiky. Sekundární  dopady pandemie budou rozsáhlé a mohou se týkat i producentů potravin. Nesmí se opakovat situace s vybavením zdravotnickým materiálem a přišel čas ke konkrétním krokům k obnovení potravinové bezpečnosti a soběstačnosti ČR navzdory EU. ČR musí začít budovat maximální soběstačnost ve všech strategických komoditách, jako jsou potraviny, energetika nebo zdravotnické potřeby a léky. 

6. Současná krize v souvislosti s pandemií koronaviru jasně ukazuje, že se musíme v otázkách bezpečnosti a obrany v první řadě spoléhat sami na sebe, a nikoliv na EU a NATO.

Armáda v tichosti stáhla minulý týden vojáky z Iráku. Zdůvodnila to výrazným omezením operačních úkolů, bezpečnostními hrozbami, epidemií koronaviru a plánovanou restrukturalizací mise. Hnutí SPD toto rozhodnutí vítá. Podle našeho názoru by ale stažení našich vojáků nemělo být dočasné, ale trvalé. Je potřeba v současné době stáhnout vojáky ze všech zahraničních operací. Naše vojáky nyní potřebujeme v naší zemi, aby zde plnili své úkoly. Rezort ministerstva obrany k dnešnímu dni také eviduje několik vojáků nakažených koronavirem a téměř tisíc je v této souvislosti v karanténě. Vojáci posilují složky IZS, ale plní i vlastní úkoly a další vojáci jsou součástí odběrných míst v krajích. Více než dva tisíce vojáků je vyčleněno na posílení Policie ČR pro ostrahu hraničních přechodů a nikdo neví, na jak dlouho. Je zde akutní nedostatek několika tisíc policistů. Ty nyní nahrazují vojáci. K tomu chybí více než čtyři tisíce policistů z ostrahy hraničních přechodů, kteří byli propuštěni po našem vstupu do Schengenu. Dnes vidíme, že to byla chyba. Hnutí SPD bude v této souvislosti požadovat změnu Bezpečnostní a Obranné strategie ČR a Koncepce výstavby AČR. Současná krize v souvislosti s pandemií koronaviru jasně ukazuje, že se musíme v otázkách bezpečnosti a obrany v první řadě spoléhat sami na sebe, a nikoliv na EU a NATO. Česká republika na 1. místě!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…