Rozvoral (Úsvit): Další neprůhledně rozdané stamiliony – bez potrestání!

05.02.2015 13:23

Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu vyšlo nedávno najevo, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo v letech 2011 – 2013 neprůhledně při rozdělování dotací na sport částku ve výši 800 milionů korun.

Rozvoral (Úsvit): Další neprůhledně rozdané stamiliony – bez potrestání!
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Koncem roku 2011 schválila Poslanecká sněmovna při projednávání rozpočtu, že ministerstvo školství dostane na podporu sportu o 800 milionů korun více, než se plánovalo. Bylo to už po termínu, do kterého se přijímaly žádosti o dotace na rok 2012. Ministerstvo další kolo přijímání žádostí již neotevřelo a těchto 800 milionů korun rozdalo podle vlastního uvážení.

Další stamiliony pak vyplatilo na základě neúplných žádostí. Ministerstvo poskytlo na podporu sportu během tří let zhruba tři miliardy korun. Celá miliarda z toho byla vyplacena žadatelům, kteří nesplňovali podmínky. Z žádostí nebylo možné vyčíst, zda vůbec vlastní nebo si pronajímají sportoviště.

Jedna perlička za všechny je taková, že ministerstvo schválilo dotaci ve výši 4,5 milionu korun občanskému sdružení European Medicine Association, které vůbec neprovozovalo sportovní činnost. Podle NKÚ existuje podezření, že sdružení celou dotaci zneužilo a u většiny dodavatelů byly zjištěny personální a majetkové vazby na členy tohoto sdružení.

Současný ministr školství Marcel Chládek sdělil Českému rozhlasu, že podle něj nese vinu za netransparentní rozdělování dotací bývalý náměstek pro oblast sportu Jan Kocourek (ODS), což je bratr bývalého ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS).

Toho Martina Kocourka, který se v roce 2011, jako ministr průmyslu a obchodu proslavil údajným odkloněním 16 milionů korun na konto své matky před rozvodem se svou ženou. To proto, že v té době upozornila Mladá fronta DNES na nejasný obchod s dluhopisy prostřednictvím společnosti Key Investments, díky kterému vydělala v roce 2008 jeho matka (v té době v důchodu) 16 milionů korun. Nejdříve sdělil, že musí zjistit původ peněz u své matky, načež po nějaké době řekl, že jsou jeho a vyrukoval se slovem „odklonit“, který označil deník Lidové noviny na základě ankety za slovo roku 2011. Společnost Key Investments v té době získávala velké zakázky od energetického gigantu ČEZ, jehož byl Martin Kocourek v letech 2006 – 2010 předsedou dozorčí rady. Že to do sebe krásně zapadá, je více než jasné a bylo to doloženo také tím, že po tomto extempore s odkloněním podal Martin Kocourek demisi a v květnu 2012 byl policií obviněn z poškozování věřitele.

Z tohoto všeho je patrné, že modrá odéesácká krev obou bratrů Kocourkových, jako i celé působení partaje, která má ve znaku modrého ptáka nevěstila pro naší společnost nic dobrého. Měli bychom si z toho vzít velké ponaučení a tlačit na to, aby byl již konečně schválen zákon o osobní, hmotné a trestní odpovědnosti všech politiků a také jejich možné odvolatelnosti, která by byla spojena s jejich přímou volbou. Do té boby budeme stále pouze jen číst stejné zprávy NKÚ o promrhaných milionech a miliardách, které se jen založí někam do šanonu, ale viníci se nepotrestají, nehledě na to, že se dozvídáme zcela jistě pouze jen o špičce korupčního ledovce!

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…