Rozvoral (Úsvit): Na prasárny při správě našich daní je potřeba stále upozorňovat

28.06.2014 12:32

Stále častěji se z médií dozvídáme, že se s našimi daněmi, které každoročně odvádíme státu a kterých není zrovna málo, jelikož na ně musíme my, co poctivě pracujeme vydělávat skoro polovinu roku, nenakládá vůbec hospodárně.

Rozvoral (Úsvit): Na prasárny při správě našich daní je potřeba stále upozorňovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ba co více, na některých ministerstvech se v minulosti děly hrozné nehoráznosti. Posuďte sami a udělejte si obrázek z několika příkladů, na které se přišlo na ministerstvu financí a kterých bylo více než dost.
Jednou to byly výlety do amerického Las Vegas za 200 tisíc korun, kde podle serveru aktualne.cz úředníci ministerstva financí sbírali zkušenosti v boji proti hazardu, aby prý po návratu nasbíraná data nevyužili a raději si je znovu koupili od externích firem.

Auditem se také přišlo na to, že ministerstvo zaměstnává 1.300 zaměstnanců a podle šetření na ně připadá 1.500 tiskáren a dalších 200 tiskáren chtěli zakoupit. Když se šel náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht na nevyužité tiskárny podívat do skladu ministerstva financí, nevěřil vlastním očím. Našel zde ještě 100 nepoužitých notebooků.

Nedávno zase napsal hnutí ANO z ministerstva financí poradce, ekonom, analytik a autor webu verejnydluh.cz Aleš Michl tuto zprávu: „Pokud byste někdo uměl levněji pověsit záclony než za kolik se to tady dělo ve 2013, budeme dost rádi. Z faktur vyplývá, že věšení záclon na ministerstvu financí ve 2013 stálo každý měsíc v rozmezí 1.650 – 5.040 korun.“

Další podobné praktiky se děly i na jiných ministerstvech. Jako třeba na ministerstvu životního prostředí, kde konzultační, poradenské a právní služby vzrostly v letech 2010 až 2012 o sto procent. Zatímco v roce 2010 se na tyto služby vynaložilo 23,3 milionu korun, o dva roky později to bylo již 48 milionů korun. Za externí mediální služby zaplatilo v roce 2012 ministerstvo přes 800 milionů korun, přestože v tu dobu odbor tiskový a marketingu disponoval 25 zaměstnanci.

Na ministerstvu zemědělství bylo zase cílem jednoho z projektů „Ryba domácí“ zvýšení spotřeby sladkovodních ryb. Od svého vzniku stál 178 milionů korun, ale podle Českého statistického úřadu spotřeba sladkovodních ryb na hlavu klesá. Takto bych mohl pokračovat dál a dál, jelikož další takovéto „hospodaření“ se dělo podle NKÚ i na ministerstvu zdravotnictví, mládeže a tělovýchovy a na ředitelství silnic a dálnic.

Toto všechno je jen ukázkou toho, jaká politika se v naší zemi poslední čtvrtstoletí provozuje. Je to politika oligarchie, kmotrovství, nezodpovědnosti a neskutečné korupce, a pokud nebude co nejrychleji uzákoněna jasná osobní, hmotná a trestní odpovědnost politiků, kteří budou muset spravovat svěřený majetek s péčí řádného hospodáře, budou se stále naše daně vyhazovat oknem a rozkrádat a dluh země nadále poroste! 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…