Rozvoral (Úsvit): Nový služební zákon korupci nevymýtí, ba naopak

28.08.2014 12:01

Po zkušenostech s vládnutím všech takzvaných tradičních politických stran za posledních 25 let se nedivím tomu, že se koalice předběžně domluvila s modrým ptákem a nula devítkou na podobě nového služebního zákona.

Rozvoral (Úsvit): Nový služební zákon korupci nevymýtí, ba naopak
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

To co se na první pohled zdálo, něco jako pojistka proti korupci s odpolitizováním státní správy, bylo po několika málo jednáních smeteno ze stolu a všechna politická uskupení ve složení oranžová květina, ANO či spíše NE, pánbíčkáři, modrý pták a nula devítka se předběžně shodly na tom, že je stále potřeba mít na státní správu politický vliv, aby se náhodou politika oligarchie nezměnila na čistou a slušnou politiku pro občany.

Jak jinak si vysvětlit, že se vláda s části opozice dohodla na zrušení generálního ředitelství státní služby a požaduje, aby na ministerstvech byli političtí náměstci? A proč místo původně navrhovaného generálního ředitele státní služby má státní úřadníky řídit náměstek ministra vnitra, kterého vybere vláda?

Odpověď na tyto dvě otázky je snadná. Pokud by totiž Evropská unie netlačila na naše politiky s tím, že pokud u nás nebude schválen služební zákon, nedostaneme od EU na dotacích ani halíř, žádný služební zákon by se vůbec neschvaloval, jelikož všechny výše jmenované politické strany služební zákon pro své oligarchické vládnutí přeci nepotřebují. U ANO či spíše NE mě to docela překvapuje, jelikož toto hnutí slibovalo před volbami, jak zatočí s korupcí, ale tímto, jak oni říkají „ústupkem“ zřejmě asi s rozkrádáním nic dělat nechtějí. Služební zákon se prostě dělá jen na oko a politikům u něj jde pouze o bruselské peníze. Lidové rčení o tom, jak se vlk nažere, ale koza zůstane celá, je v tomto případě opravdu na místě.

Ze všech článků, co jsem si ke služebnímu zákonu přečet, mě nejvíce zaujal ten, co napsala paní Dvořáková. Profesorka Dvořáková totiž tuto dohodu koalice s částí opozice nazvala „Opoziční smlouvou číslo 2“. Paní Dvořáková připomíná, že „první“ opoziční smlouva uzavřená mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem v roce 1988 nejenom že nezahájila slibovanou protikorupční akci „Čisté ruce“, ale rozšířila rovněž možnosti korupce, když si signatáři smlouvy rozdělili posty ve správních a dozorčích radách nejrůznějších institucí. „Vytvořil se tak větší prostor pro stranické trafiky a zároveň s tím vzrostl vliv politiků, nikoli politický, ale kořistnický“, říká politoložka o důsledcích opoziční smlouvy. To samé si myslím o předběžné dohodě ke služebnímu zákonu a připomíná, že je dost pravděpodobné, že se korupční prostor ve velké politice ještě zvýší.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice