Rozvoral (Úsvit): Týraných seniorů přibývá – podlost největší!

09.07.2014 10:20

Nedávno jsem byl v šoku, když jsem si přečetl v denním tisku informaci, že v naší společnosti přibývá týraných seniorů a že je starší generace stále více v ohrožení.

Rozvoral (Úsvit): Týraných seniorů přibývá – podlost největší!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Nestačil jsem se divit všem těm číslům, které říkají, že v České republice čelí násilí zhruba 60.000 seniorů. S fyzickým napadením se setkalo 13% a s psychickým týráním má zkušenosti 20% seniorů. Veřejnost se dozví jen 16% případů domácího násilí na seniorech a 84% z nich zůstává skryto. Až 90% obětí tohoto násilí jsou ženy.

Nejčastějšími důsledky domácího násilí jsou klesající funkční schopnosti, zvýšený pocit bezmoci, stresu a deprese, poruchy spánku, onemocnění, nechuť dále žít, odmítání jídla, pasivita a nakonec i předčasná smrt.

Tyto čísla a důsledky jsou alarmující a nejhorší podlostí na tom všem je to, že 67% pachatelů násilí na seniorech jsou osoby z mezigeneračního vztahu a to nejčastěji dcera, syn, vnučka, vnuk. Určitě bych nemusel uvádět, z jakého důvodu se to děje, ale ano je to pro peníze, jak jinak. Právě z důvodu týrání od svých nejbližších příbuzných se důchodci bojí říci o pomoc a nikomu nic neřeknou. Popírají vážnost násilí, omlouvají své blízké, bojí se důsledků a hlavně ostudy. Je to to nejhorší co mohou udělat. Násilník totiž nepřestane útočit a své jednání bude spíše stupňovat, jelikož ví, že se mu nic nestane.

Doporučuji všem, kterým se takováto nemilá věc přihodí, aby se neprodleně obrátili na policii, i když vím, že je to pro spousty našich seniorů velice těžké a obtížné z psychických důvodů. Pokud to nedokáží, existuje pro tyto případy také krizová linka „Senior telefon“ občanského sdružení „Život 90“, která funguje už dvacet let a loni zaznamenala velký nárůst hovorů týkajících se násilí a týrání seniorů.

Další mé doporučení směřuje na ministra pro rovné příležitosti a lidská práva Jiřího Dienstbiera, který by se měl věnovat právě takovýmto lidem, kteří celý svůj život odváděli do společného talíře z odměny za svou těžkou práci nemalé daně a teď místo toho, aby si podzim svého života užívali v klidu a odpočívali, jsou týráni a ožebračováni.

Není potřeba vymýšlet bláboly typu odpuštění dluhů Romům, zavedení volebního práva pro cizince nebo strategie romské integrace do roku 2020, která navrhuje dosazování Romů na vedoucí místa ve státní správě a příspěvky pro romské studenty vysokých škol. Takovéto nesmyslné návrhy nejsou pro naší společnost potřeba a jen někdo, kdo si potřebuje kupovat hlasy voličů před senátními volbami, něco takového může vypustit z úst. Z tohoto článku jasně vyplývá, že je potřeba se věnovat daleko důležitějším věcem, tak to prosím pane ministře dělejte! 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7