Rozvoral (Úsvit): Zastoupení něžného pohlaví na kandidátkách Úsvitu

29.09.2014 11:20

Dočetl jsem se, že zastoupení žen v komunální politice po volbách mírně vzroste. Ve volbách do zastupitelstev měst a obcí prý totiž kandiduje historicky nejvýše žen – celých 32,23%.

Rozvoral (Úsvit): Zastoupení něžného pohlaví na kandidátkách Úsvitu
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Podle analýzy kandidátních listin, kterou představila nezisková organizace Fórum 50%, usilující o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice vyslali do voleb největší podíl žen v Karviné – 38,5% a nejmenší naopak v Karlových Varech – 27,4%.

Jelikož mě zajímalo, jak jsme na tom s ženami na kandidátkách my v Úsvitu, dal jsem si tu práci a spočítal to. Jaké pro mě bylo milé překvapení, když jsem zjistil, že ze všech 101 kandidátek, které představitelé Úsvitu na úřadech zaregistrovali, je podíl žen 37,61%, což je o více než 5% toho co bylo spočítáno celorepublikově.

Vzhledem k tomu, že jsem koordinátorem pro komunální volby ve středních Čechách, nemohl jsem opomenout spočítat naše ženy na kandidátkách i zde. No a světe div se. Na deseti kandidátních listinách, které jsme na úřady předložili, se nachází skoro celá polovina zástupkyň něžného pohlaví. Celkem činí podíl žen na kandidátkách ve Středočeském kraji 43,57%.

Nevím sice jistě, zda by to neziskovku Fórum 50% zajímalo, jelikož hnutí Úsvit přímé demokracie bývá kromě pomluv skoro všemi médii přehlíženo, o čemž jsme se mimochodem přesvědčili i minulou sobotu na ideové konferenci, o které toho v médiích mnoho nezaznělo, ale mě toto zjištění o zastoupení žen na kandidátkách Úsvitu mile překvapilo a potěšilo. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby