Rubík (VPM-NK): Trojí „přešlap“ pana Stropnického v jednom týdnu

05.10.2014 15:00

Od začátku volebních kampaní mohla Praha 3 téměř na každém sloupu veřejného osvětlení zhlédnout mužnou tvář místostarosty Prahy 3 s podtitulkem Žižkov nejen sobě. Co na tom, že se jedná v podstatě o „černý výlep“, důležitější je asi touha sdělit občanům, že „mají slovo“ nebo „mají právo“.

Rubík (VPM-NK): Trojí „přešlap“ pana Stropnického v jednom týdnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Obávám se však, že toto konstatování má vyvolat v občanech Prahy 3 hřejivý pocit, že výhradně pod taktovkou tohoto neustále jen slibujícího kapelníka a jeho družiny. Zkusme se proto na sliby ŽNS podívat prismatem jen jednoho uplynulého týdne.

V úterý na monstrózní veřejnou akci signatářů v pořadí již druhého memoranda o nákladovém nádraží Žižkov pořádanou místostarostou Stropnickým nebyla kupodivu ani pozvaná starostka Prahy 3 paní Hujová jako signatářka. Pravděpodobně z toho důvodu, že pořadatelem celé akce dle letáků bylo Stropnického „Tady není developerovo“ ačkoli akci jistě opět financovala jako kulturní akci MČ Praha 3. Na tom by nebylo ještě nic tak divného, pan Stropnický již starostku nepotřebuje, sám je díky její ambiciózní politice místostarostou a proto, že sám určuje a rozhoduje o tom, kam půjdou finance MČ určené na kulturu, přesouvá se kultura za nemalé částky občanů právě do NNŽ. Sociální demokracii asi postačil v roce 2012 nenadálý přestup z opozice do koalice a proto ráda zavrhla vše, za čím dříve stála či pomáhala prosadit s výjimkou dění kolem Viktorie Žižkov, kde je zastoupena v představenstvu. Mnohem horší problém, zadlužující MČ na další, a hlavně neúměrně dlouhé, období je sdělení, které na této akci zaznělo, je příslib spoluúčasti MČ na rekonstrukci NNŽ v důsledku toho, že stejně jako kdykoli předtím, nikdo stále nemá ani mlhavou představu, za čí peníze s NNŽ, teď již kontroverzně vyhlášenou památkou, jakkoli pohnout kupředu. Takovýto slib, který může zadlužit MČ na dlouhou dobu dopředu, však ani nemá oporu ve vztahu MČ k tomuto železobetonovému monstru. Praha 3 není ani vlastníkem, ani nájemcem a nemá, kromě své územně plánovací činnosti, jakékoli oprávnění do vlastnických vztahů, které jsou mnohde více než tajemné, zasahovat. Nadto ani nemá jakékoli oprávnění investovat veřejné finance do cizích majetků. Můj prvotní odhad pro uvedení NNŽ do zkolaudovatelného stavu ve výši 1 ročního rozpočtu MČ Praha 3 (cca 1 miliardy Kč), byl dokonce na této akci navýšen až dvojnásobně. Hloubavý občan si nyní již sám může udělat představu o tom, kolik peněz z rozpočtu MČ bylo tímto prohlášením místostarosty nabídnuto na sanaci této cizí a překážející nenasytné kasičky.

Ve čtvrtek se v přednáškovém sálu Olšanky konalo setkání zástupců společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ) k prezentaci „nového“ plánu ŽNS, a to dotací MČ do bytového fondu. Tento záměr představuje finanční podporu MČ ve výši 30% skutečně vynaložených nákladů jednotlivých SVJ např. při zateplování domů, avšak omezených max. částkou 1,5 mil. Kč na jedno SVJ – pozor na SVJ, nikoli na dům. Škoda jen, že p. Stropnický při zatvrzelé snaze sestavit v roce 2012 novou koalici pod heslem „zastavíme nesmyslné investice, zastavil s podporou TOP 09 a ČSSD právě takové investice do zateplování a oprav domů určených k privatizaci. Připomínám, že se jednalo o domy před privatizací a nikoli až po ní, co se najednou snaží p. Stropnický, a jen částečně, napravit. Můj tehdejší argument, že je třeba domy opravit před jejich prodejem a nezatěžovat tak budoucí vlastníky nutností dalších úvěrů či půjček na opravy společných prostor, potvrdila přímo sama jedna z představitelek SVJ s kategorickým potvrzením, že noví vlastníci si nebudou a ani nemohou vzít další úvěry na 70% nákladů modernizace, které budou přes deklarovanou podporu radnice muset vynaložit sami. Účast osmi zástupců SVJ v prázdném sále Olšanky sama o sobě vyjadřuje, co si o slibech p. Stropnického a senátora Michálka, který p. Stropnického podporuje, po zkušenostech s jeho bývalými předvolebními sliby včetně privatizace z posledních dvou let nové koalice, doopravdy myslí.

Po tomto stručném souhrnu 3 vlastně partyzánských akcí místostarosty Stropnického, které za peníze daňových poplatníků, avšak pod hlavičkou Žižkova nejen sobě či Tady není developerovo, se však vynořují další závažné otázky, které by bylo vhodné před volbami dobře zvážit:

Proč současná koalice TOP 09, ŽNS a ČSSD mlčky přechází a tím i podporuje takovéto etické i finanční „úlety“ místostarosty Stropnického, poškozující ve výsledcích celou MČ?

Proč současná koalice TOP 09, ŽNS a ČSSD téměř násilně prosadila pořádání referenda pouze k Parukářce, které ale vyhovuje lobbistům z Central parku pro neomezení jejich nerušeného výhledu na Prahu a znemožňuje životně důležité „zalidnění“ nyní liduprázdné Olšanské ulice, přičemž neumožnila pořádání důležitějších referend např. k NNŽ či nám. Jiřího z Poděbrad?

Proč současná koalice TOP 09, ŽNS a ČSSD vyvinula takovou urputnou snahu o prosazení NNŽ jako kulturní památky a nakonec ve výsledku zatíží finančně a bezpečnostně ohrozí občany Prahy 3, ale především ušetří developerům závratné finanční sumy v řádech stovek mil. Kč, které by museli na základě podmínek předchozí koalice vynaložit ve prospěch Prahy 3 pro systémové řešení dopravní situace prodloužením Olšanské ulice a odvedení (nikoli přivedení) dopravní zátěže již nyní rdousící celou oblast na více dimenzované pražské okruhy?

Proč jsou zároveň památkově chráněny i vrátnice NNŽ, které znemožňují jakékoli stavebně smysluplné využití prostoru NNŽ pro Prahu 3 a usnadňují činnost developerů na pozemcích?

Proč současná koalice TOP 09, ŽNS a ČSSD již dva roky neprovádí téměř žádné modernizační práce na bytovém fondu pod záminkou „zastavíme nesmyslné investice“, když se nakonec ukazuje, že jsou pro občany Prahy 3 velmi důležité a oklikami se musí opouštět nebo si paní starostka prosadila svoji vizi, že si privatizující občané musí investice nejdříve „odbydlet“?

Proč současná koalice TOP 09, ŽNS a ČSSD až urputně ničí vše přínosné, čeho bylo za předchozích „vlád“ na radnici dosaženo především urbanisticky rekonstrukcemi bytových domů, a dokonce včetně akciových společností MČ, u kterých ani po dvou letech neprokázala, že byly penězovodem mimo radnici (je vydán dokonce soudní rozsudek na zákaz těchto tvrzení) a pod rouškou transparentnosti vytvořila opět za nemalé finanční náklady zcela neprůhledný slepenec zcela odlišných činností?

Proč současná koalice TOP 09, ŽNS a ČSSD vydává za nové a vlastní přísné podmínky developerům ukládající to, co je již dávno součástí právního řádu ČR, a to např. občanská vybavenost apod., a na co tedy má radnice pouze přísně v zájmu občanů dohlížet, a ne např. nechat na místě starého židovského hřbitova vybudovat golfové hřiště?

A další a další dle pokračujících předvolebních slibů...

Nechci však ani domýšlet, že dle upraveného starofrancouzského přísloví je nutno za vším vidět nebo hledat peníze či ryze českou a malichernou osobní mstu. Pro tento případ mne napadá ještě další, a to Cui prodest?! A co teď a další čtyři roky, občane?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VPM-NK

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace