Rut (SZ): Praha 3 stáhla podnět na změnu územního plánu, zdržuje tím rozvoj areálu Nákladového nádraží a konverzi budovy

20.12.2016 11:30

Rada městské části požádala usnesením č. 935 ze dne 12. 12. 2016 o stažení podnětu na změnu územního plánu č. Z2600/00 na Nákladové nádraží Žižkov (NNŽ). Přistoupila k tomu na návrh starostky Vladislavy Hujové (TOP09) s odůvodněním, že chce pro areál NNŽ uspořádat urbanistickou soutěž a urychlit přípravu konverze budovy NNŽ na kulturně-vzdělávací centrum. Stažení podnětu ale povede naopak ke zpomalení všech procesů, zejména provedení konverze budovy NNŽ.

Rut (SZ): Praha 3 stáhla podnět na změnu územního plánu, zdržuje tím rozvoj areálu Nákladového nádraží a konverzi budovy
Foto: Žižkov (nejen) sobě
Popisek: Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě

V usnesení rady chybí zdůvodnění toho, proč by mělo zastavení projednání změny vést k rychlejšímu řešení. Vše mluví pro pravý opak. Dokončení projednání změny č. Z2600, která má již schválené zadání a provedené strategické posuzování vlivů na životní prostředí (SEA), je otázkou přibližně jednoho roku. Naopak v případě projednání nového podnětu na změnu územního plánu, který by pokrýval pouze budovu nádraží, by byl proces na další 2 – 3 roky. Změna Z2600 nevytváří žádnou překážku pro urbanistickou soutěž, je naopak nejrychlejším prostředkem k naplnění jejích výsledků.

Myšlenka stažení změny Z2600 vznikla přibližně před rokem v době vlekoucího se sporu o platnost územního rozhodnutí na severní část areálu, kde plánoval britský developer Discovery Group postavit velké obchodní centrum. Projednání správní žaloby městské části proti územnímu rozhodnutí mohlo trvat ještě několik let a nejistota o výstavbě obchodního centra znemožňovala dohodu vlastníků o ucelené koncepci celého území a dokončení projednání změny územního plánu. To blokovalo i pokračování v přípravě konverze budovy. Letos na jaře však pozemky v severní části odkoupil Central Group, který zde chce po dohodě s městskou částí vystavět rezidenční čtvrť. Podle smlouvy s Central Group městská část správní žalobu stáhla. Dohodě o rozvoji zbytku území a konverzi budovy by tak nemělo nic stát v cestě.

Nekoncepční salámové řešení

„O důvodech stažení změny lze jen spekulovat. Nekoncepční salámové řešení rozvoje území je jedině v zájmu Central Group – když začne stavět jako první, jeho byty budou mít větší cenu. Zablokování projednání změny zdrží konverzi budovy a rozvoj na sousedních pozemcích Českých drah / Sekyra Group. Stažení změny je iracionální krok směřující proti deklarovanému cíli koncepčního rozvoje území. Projednání aktuální změny územního plánu je nejrychlejší způsob pro konverzi budovy a oživení celého areálu. Na zastupitelstvu 20. 12. proto budeme požadovat vysvětlení a navrhneme přehodnocení tohoto kroku,“ uvedl Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě.

Zastupitelstvo městské části Praha 3 se uskuteční dnes od 15:00 hodin na radnici na Havlíčkově nám. 9. Dalším důležitým bodem jednání je rozpočet MČ na rok 2017. Na program jednání bude také zřejmě dodatečně zařazen bod k výběru nového provozovatele farmářských trhů na Jiřího z Poděbrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.