Rut (SZ): Prahy 3 - netransparentní rozpočet a embargo na výběr provozovatele farmářských trhů

22.12.2016 20:59

Zastupitelstvo městské části Praha 3 odmítlo zařadit do programu dva body navrhované klubem ŽNS - Výběr provozovatele farmářských trhů na Jiřího z Poděbrad a stažení žádosti o změnu územního plánu týkající se Nákladového nádraží Žižkov. Projednalo dále rozpočet na rok 2017, který považujeme za netransparentní a plýtvavý.

Rut (SZ): Prahy 3 - netransparentní rozpočet a embargo na výběr provozovatele farmářských trhů
Foto: Žižkov (nejen) sobě
Popisek: Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě

Výběr provozovatele farmářských trhů na Jiřího z Poděbrad

O novém provozovateli farmářských trhů na Jiřího z Poděbrad odmítlo zastupitelstvo jednat i přesto, že se na místo dostavilo několik desítek občanek a občanů. Odpovědný člen rady Alexander Bellu (ODS) odůvodnil nezařazení bodu závazkem mlčenlivosti, který platí až do ukončení výběrového řízení, což dle jeho slov znamená podpis smlouvy s vybraným uchazečem. Výběrové řízení přitom již bylo ukončeno usnesením RMČ č. 938 ze dne 12. 12. 2016 a výsledky zveřejněny na webových stránkách městské části.

“Povinnost mlčenlivosti je obvykle požadována kvůli zamezení úniku informací o nabídkách a zvýhodnění některého z uchazečů v průběhu hodnocení nabídek, které již bylo ukončeno. Upozornili jsme veřejně, že byl vybrán uchazeč bez jakýchkoli předchozích zkušeností a historie. Zastupitelstvo promarnilo šanci zatáhnout včas za záchrannou brzdu”, uvedl Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů ŽNS. (Více ZDE)

Rozpočet městské části na rok 2017 je netransparentní

Zastupitelstvo schválilo návrh rozpočtu MČ Praha 3 na rok 2017. Klub ŽNS považuje předložený rozpočet za netransparentní a nepřehledný, zejména v oblasti kapitálových výdajů. Navrhli jsme upravit rozpočet tak, aby každá investiční akce nesla informaci o dosud vynaložených prostředcích a předpokládaných celkových výdajích, jako je tomu v případě rozpočtu hlavního města Prahy. Zastupitelstvo tento návrh neakceptovalo.

Nebyly schváleny ani naše konkrétní návrhy na posílení dotačního fondu pro sociální a zdravotní oblast. Zatímco v loňském roce zde bylo rozděleno 5,2 milionu korun na služby pro potřebné občany , v příštím roce má být k dispozici pouze 3,2 mil. Uvedený rozdíl jsme navrhli kompenzovat ze stále stoupajících nákladů na propagační akce městské části (Masopust, občerstvení apod.). Na samotnou propagaci chystá Praha 3 vynaložit 6,3 milionu korun.

“Vzhledem k tomu, ze obec má povinnost podílet se v oblasti služeb pro potřebné občany (seniory, zdravotně postižené, rodiny s dětmi) na dofinancování hrozí to, že dojde k ohrožení dalších příjmů některých organizací poskytujících potřebné služby i u dalších zdrojů, jako je město a ministerstvo. Tím hrozí to, že některé služby nebudou pro potřebné poskytovány vůbec”, uvedla Martina Chmelová.

“Schválený rozpočet je netransparentní, je předložen v zastaralé struktuře, jak jsem ji připravil v 90. letech jako starosta městské části. Dnes už se doba přeci jenom posunula, MČ nevyužívá dostatečně IT technologii uvedl Tomáš Mikeska, člen finančního výboru. “Rozpočet upřednostňuje vlastní propagaci MČ před službami pro potřebné občany”, říká Martina Chmelová, , členka komise pro sociální politiku a zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.