Rut (SZ): Starostka svojí politikou zlikvidovala fungující a oblíbenou školku

08.02.2016 22:08

Bez konkrétní představy o tom, co by mělo objekt mateřské školky nahradit, zahájila radnice třetí městské části v Bukové dnešním dnem demolici objektu. Přes odpor rodičů a veřejnosti ukončila radnice provoz MŠ v červenci 2015. Zničila tak dlouhodobě fungující mateřskou školku, specializující se na děti s respiračními problémy a alergiemi. Příprava stavby nového objektu potrvá ještě nejméně rok. Školka mohla fungovat bez problémů dál a radnice si mohla nechat čas na důkladné zvážení dalšího postupu.

Rut (SZ): Starostka svojí politikou zlikvidovala fungující a oblíbenou školku
Foto: Žižkov (nejen) sobě
Popisek: Ondřej Rut, předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě

Rodiče dětí z bývalé školky uspořádali dnes na místě happening, kterým chtějí upozornit na neuvážený postup radnice. Jako vzpomínku na plot školky umístili plyšáky.

Záměrem radnice je vybudovat na místě MŠ Buková zařízení pro děti do tří let. Tento záměr považuje klub zastupitelů ŽNS za neuvážený. Navyšovat kapacity pro děti do tří let je třeba plošně na území celé městské části, nikoli pouze v jednom velkokapacitním zařízení na samém okraji MČ. Fungování zařízení bude odkázáno na dovážení dětí do školky auty z celé Prahy 3. To si mimo jiné vyžádá vybudování parkoviště tam, kde dříve byla zeleň.

Pro výstavbu nového zařízení, namísto rekonstrukce stávajícího, podle radnice mluví nižší náklady a nevyhovující vnitřní dispozice současného objektu. Radnice se přitom opírá o nevěrohodnou analýzu projektové a inženýrské kanceláře IPR Pro s.r.o. (viz usnesení RMČ č. 892 ze dne 25. 11. 2015). Z té není jasné, z čeho čerpala při výpočtu nákladů na jedno umístěné dítě. Orientační propočet nástavby objektu pro kapacitu 70 dětí z roku 2010 hovoří o 22 mil. Kč bez DPH, odhadované náklady na stavbu nového objektu radnice nyní odhaduje na 36 mil. Kč bez DPH. K této částce je třeba připočíst již přesně vyčíslené náklady 2,4 mil. Kč bez DPH za demolici objektu a 1,9 mil. Kč bez DPH za projektovou přípravu či 0,4 mil. Kč bez DPH za ostrahu vyklizeného objektu – ekonomická výhodnost navrhovaného řešení vůbec nebyla prokázána. Varianta prosté rekonstrukce stávajícího objektu přitom vůbec nebyla zvažována.  

Radnice oficiálně slibuje, že výstavba nového zařízení má začít ještě v tomto roce a školka má být otevřena už ve školním roce 2017. Tento termín zahájení stavby však není možné stihnout. Dosvědčuje to i usnesení Rady MČ č. 74 ze dne 3. 2. 2016, ve kterém radnice smluvně zavazuje firmu Straet Architects k vypracování dokumentace pro stavební povolení do 15. 10. 2016 – bez inženýrské činnosti a projednání stavebního povolení. Jen výběr zhotovitele pro provedení stavby zabere nejméně další dva měsíce.  Je proto jasné, že stavba nebude zahájena dříve jak v roce 2017, a to i v případě, že vše půjde bez komplikací. MŠ Buková tak mohla fungovat i nadále.

Radnice Prahy 3 se chlubí, že MŠ Buková nyní vlastně nepotřebuje, protože umístila ve školním roce 2015/2016 všechny děti ve věku nad 3 roky. Zastírá přitom pozadí celého problému. Ve třídách mateřských škol je na výjimky systematicky umisťován nadměrný počet dětí (28 namísto normového počtu 24). Několik tříd školek radnice zřídila v nevyhovujících prostorách základních škol. Přes stovku žadatelů o místo ve školce nebylo minulý rok uspokojeno, přestože většina z jejich dětí dosáhne tří let ještě v tomto roce. To je situace, ve které si rušení školek dovolit prostě nemůžeme.

„Postup radnice považujeme za účelový, nehospodárný a bezohledný. Starostka Hujová zlikvidovala svojí politikou fungující a oblíbenou školku, včetně sociálních vazeb a mezilidských vztahů dlouho kolem školky budovaných. Výstavba nové školky je chvályhodný záměr, pro likvidaci a demolici fungující školky je ale třeba mít jasné argumenty o potřebnosti tohoto kroku a jasnou vizi, co školku nahradí. Radnice dnes nedisponuje ani studií nového objektu a už bourá ten starý,“ komentuje bourání školky předseda zastupitelského klubu Žižkov (nejen) sobě, Ondřej Rut.  

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.