Rybář (Čisté Ústí): Bude se o vodě pro občany Liberecka rozhodovat ve vedlejším kraji? Útokem na dobré funkce

04.05.2015 10:28

Před dvěma týdny jsem měl možnost na internetu sledovat přímý přenos ze zasedání zastupitelstva města Ústí nad Labem. Tam se k problematice nominací nových zástupců do dozorčí rady a představenstva provozovatele vodovodní infrastruktury Severočeské vodárenské společnosti (SVS) strhla poměrně zajímavá diskuse.

Rybář (Čisté Ústí): Bude se o vodě pro občany Liberecka rozhodovat ve vedlejším kraji? Útokem na dobré funkce
Foto: Tomáš Nový
Popisek: Zdeněk Rybář, Čisté Ústí

Zastupitelé vládnoucí koalice hnutí ANO Andreje Babiše a hnutí PRO! Ústí se shodli, že by bylo dobré nominovat do vedení zmíněné firmy hned dva lidi z Ústí nad Labem. V představenstvu firmy je přitom pouze pět míst. Kde je problém? SVS má víc než 450 akcionářů v podobě měst a obcí nejen v Ústeckém, ale i v Libereckém kraji. Ústí nad Labem je tedy pouze jeden z mnoha akcionářů.

Představitelé Ústí podle mého nepokrytě zahájili útok na nejen dobře placené, ale zároveň i vysoce odborné manažerské funkce ve vedení společnosti, která na rozdíl od jiných veřejných firem vykazuje roční zisky v řádu set milionů korun. Ukažte mi akciovku, která má ve svém vedení takovou koncentraci jediného minoritního akcionáře, jako se o to nyní snaží Ústí nad Labem v SVS.

Velmi by mne zajímala odborná způsobilost nominovaných pánů. Myslím, že by bylo férové, kdyby z Ústí zaznělo, proč chce mít ve vedení firmy s miliardovým obratem autodopravce, pana Krejčího, a architekta, pana Veselého. Tedy lidi, kteří s vodárenstvím mají asi tolik společného, jako Ještěd s Macochou. 

Na zastupitelstvu ale především zaznělo, že nominace dvou zástupců Ústí nad Labem do nejužšího vedení SVS je dohodou napříč městy nejen v Ústeckém, ale i Libereckém kraji. Zeptal jsem se proto několika starostů menších obcí v Libereckém kraji, zda je to pravda. Pochopitelně, že o žádné "dohodě napříč" nevěděli. Mám takovou obavu, že se v Ústí nad Labem opět chtějí povznést nad starosty a občany v Libereckém kraji. Celkem by mě zajímalo, kolik starostů a potažmo občanů si je vědomo, že o vodě, která jim teče domů, se má rozhodovat téměř výhradně v sousedním kraji...

Ing. Zdeněk Rybář, ekonom, Čisté Ústí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Rybář

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů