Rychtar (Piráti): Projekt CityVizor přehledně ukáže veškeré údaje o rozpočtu města

25.06.2020 9:41

Piráti ve Valašském Meziříčí navrhli, aby město hospodařilo s otevřeným účetnictvím.

Rychtar (Piráti): Projekt CityVizor přehledně ukáže veškeré údaje o rozpočtu města
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti z ValMezu plní sliby. Zaměřili se na transparentní účetnictví města. Na zastupitelstvu představili možnost, jak může město transparentně hospodařit za pomocí projektu Cityvizor. Většina zastupitelů však hlasovala proti tomuto návrhu.

„Přehledný a jednoduchý rozklikávací rozpočet na úroveň faktur jsme voličům slíbili v našem programu, proto jsem se zaměřil na projekt CityVizor, který umožní Valmezákům na jedné stránce ukázat údaje o rozpočtu města, plnění rozpočtu, smlouvy zveřejněné v registru smluv a přehlednou elektronickou úřední desku,“ říká zastupitel Denis Rychtar, který návrh předložil.

Piráti dlouhodobě prosazují transparentnost hospodaření ve veřejném sektoru. Průhledné a pro všechny dostupné účetnictví měst a obcí je jedním ze základních pilířů boje s korupcí. Ono město rozklikávací rozpočet má, ale pro obyčejného občana je nepřehledný a o proti CityVizoru složitý.

„Tento projekt je pod záštitou vstoupení do spolku Otevřená města, který nabízí nejen CityVizor, ale také další programy a aplikace pro zjednodušení přehlednosti a komunikací s občany. Neschválením členství v Otevřených městech jsme přišli o další možnosti jako je zavedení elektronických dotačních programů, které by pomohlo zjednodušit, vyhodnotit a vyplnit žádost. Město sice chystá obdobný systém, který však bude několikanásobně dražší,” dodává Rychtar, který říká, že aplikace by město díky vstupu do spolku Otevřených měst získalo zdarma.

Piráti i přes nezájem vládnoucí koalice budou nadále pracovat s moderním pojetím úředních systémů do jednoduchých, přehledných programů a aplikací, které pochopí každý občan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…