SLK: Chceme v Liberci oživit veřejný prostor a zřídit post hlavního architekta

03.09.2014 19:54

Veřejný prostor by měl v každém městě být prostorem pro setkávání lidí, kulturní život, trhy a jarmarky. Liberecká náměstí a ulice však zpravidla nejsou ničím víc než místy, jimiž člověk prochází, když se chce dostat odněkud někam.

SLK: Chceme v Liberci oživit veřejný prostor a zřídit post hlavního architekta
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) se domnívají, že je třeba mnohem lépe využívat možností, které tato veřejná prostranství pro život občanů města nabízejí.

„Jejich vybavení musí lidi vybízet, aby se spolu scházeli, aby spolu mluvili, nebo aby si v příjemném prostředí a atmosféře města třeba jen tak na chvíli odpočinuli. A takový přístup si zaslouží nejen centrum města, ale i jeho okrajové části,“ říká lídr kandidátky SLK pro podzimní komunální volby a kandidát na primátora Liberce Michal Hron. Starostové mimo jiné chtějí umožnit zřizování předzahrádek u restaurací a vytvořit příznivé podmínky k tomu, aby se na veřejných prostranstvích daly pořádat koncerty a divadelní či filmová přestavení.

Město musí mít jasnou vizi, která prostranství mají být spíš klidná a sloužit k odpočinku a která by naopak měla být využívána intenzivněji. K tomu je podle Starostů nezbytně nutné, aby město zřídilo pozici hlavního architekta. „Chceme mít v Liberci respektovaného odborníka s vizí, zaměstnance vybaveného příslušnými kompetencemi a kvalitním týmem spolupracovníků. Hlavní architekt musí v prvé řadě naplňovat přání obce a zastupovat veřejný zájem občanů. Současně však nemůže opomíjet oprávněné zájmy investorů. Musí to být on, kdo tyto dva zájmy spojí k oboustrannému prospěchu,“ říká Květa Vinklátová kandidátka SLK pro podzimní komunální volby v Liberci.

Hlavní architekt musí určovat, jak má město vypadat jako celek. „To musí být jeho primární úkol. Tak se totiž zabrání tomu, aby se vývoj posouval dopředu způsobem, nevím co s objektem, tak tam šoupnu třeba kasino. Kdyby město vědělo, jaké má v té které lokalitě záměry, kdyby byly zpracované studie jednotlivých městských celků, nemohlo by například dojít k situaci, k níž došlo na Papírovém náměstí, kdy město rozhodovalo o povolení stavby, aniž by se příliš zabývalo tím, jak má daná lokalita vypadat jako celek a zda se do ní schvalovaná stavba hodí,“ pokračuje kandidátka SLK, Květa Vinklátová.

V podobném duchu hovoří i další kandidát SLK, architekt Jiří Janďourek: „Projekty investorů musí odpovídat urbanistickým záměrům města. Krátkodobý ekonomický tlak nesmí vést k tomu, že prostor, který má pro fungování a vzhled města dlouhodobý význam, bude zastavěn objekty malé nebo vůbec žádné architektonické kvality. K předním zájmům města patří, aby architektonický potenciál daného místa byl naplněn vysoce hodnotnou architekturou, která bude mít potřebné prostorové kvality a přispěje k dlouhodobému urbanistickému vývoji dané lokality.“

„Těší nás, že se náš záměr zřídit pozici hlavního architekta shoduje s plány ministerstva pro místní rozvoj. To v současné době předkládá vládě zákon, který by zřízení pozice hlavního architekta radnicím nařídil,“ uzavírá Michal Hron, kandidát SLK na primátora Liberce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.