SLK: Politické metody Změny jsou neuralgickým bodem liberecké politiky

18.10.2014 17:21

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) v souladu se svými předchozími prohlášeními a volebním programem vedou odpovědná jednání o sestavení dostatečně silné, stabilní a dělné koalice, která povede Liberec po celé nadcházející volební období.

SLK: Politické metody Změny jsou neuralgickým bodem liberecké politiky
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

SLK ctí zásadu, že vítěz voleb má právo sestavit koalici jako první. Proto dokud Změna neoznámí, že její snaha o sestavení koalice byla neúspěšná, Starostové nebudou s nikým vyjednávat o vytvoření koalice bez účasti Změny. „Zároveň ale opakuji, že jsme se Změnou dosud žádnou dohodu neuzavřeli. Po zkušenostech z roku 2010, kdy Změna a ČSSD vytvořily jádro koalice, na které se nabalili další dva partneři, totiž trváme na tom, že Změna musí předložit návrh kompletního trojkoaličního projektu,“ sdělil Michal Hron, lídr a vedoucí vyjednávacího týmu SLK.

Ve čtvrtek (16.10.) Změna Starostům navrhla jako dalšího partnera TOP 09 a současně si stanovila nejzazší termín středu 22.10. S tím Starostové souhlasili. „Jsme koaličnímu vyjednávání s TOP 09 otevřeni. Stále však z našeho pohledu platí, že tím, kdo nese zodpovědnost za získání potencionálních koaličních partnerů, je Změna. Jakmile se to Změně podaří, musí veškerá následná jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy probíhat za účasti všech zúčastněných stran,“ doplnil lídr a vedoucí vyjednávacího týmu SLK Michal Hron.

Starostové zároveň konstatují, že hlavním břemenem a klíčovým problémem dosavadních koaličních jednání jsou z hlediska všech subjektů zvolených do libereckého zastupitelstva nepřijatelné politické metody a agresivní a neférové vystupování Změny pro Liberec vůči politickým konkurentům v průběhu předchozího volebního období, zejména pak v průběhu předvolební kampaně. „Je v zájmu nás všech se s tímto neuralgickým bodem liberecké politiky vypořádat. To se ale bez aktivního kroku Změny neobejde,“ dokreslil stanovisko Starostů vedoucí jejich vyjednávacího týmu Michal Hron.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.