SLK: Takové aroganci říkáme důrazné NE

19.03.2014 18:45

Kandidáti SLK se distancují od pomníku sovětským okupantům.

SLK: Takové aroganci říkáme důrazné NE
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Server Echo24 tento týden informoval, že na pražských Olšanských hřbitovech byl minulý měsíc odhalen pomník sovětským okupantům z roku 1968. Pomník byl vybudován z iniciativy ruských spolků působících v České republice a je opatřen deskou s nápisem v azbuce „Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvůrcům“. Kandidáti Starostů pro Liberecký kraj (SLK) do podzimních komunálních voleb v Liberci se od tohoto počinu jednoznačně distancují.

„Vpád armád Varšavské smlouvy pod vedením sovětských vojsk v srpnu 1968 nazvali agresoři a později okupanti Československa MÍROVOU INTERNACIONÁLNÍ pomocí. Nový pomník na Olšanských hřbitovech oslavuje vojíny internacionalisty a mírotvůrce. Tato fakta vedou nutně k závěru, že pomník na českém území oslavuje vojáky okupantů,“ říká Michal Hron, kandidát Starostů na primátora Liberce.

Česká společnost se podle Michala Hron dosud nevylízala z toho, jak pod nátlakem musela okupaci a jejímu lživému překroucení do přátelské pomoci přikyvovat a lhát sama sobě. „Dnes je naše společnost už 25 let svobodná, a přesto musí na svém území znovu snášet novou lživou adoraci mrtvých okupantů. Nejedná se o hrob mrtvých lidí, jedná se o oslavu jedné z největších potup naší země v její novodobé historii. Jako občané této země a jako občané města Liberce, kde v roce 1968 přišlo o život devět Čechoslováků a dalších 45 jich bylo zraněno, říkáme takové aroganci důrazné NE,“ formuluje stanovisko kandidátů SLK jejich lídr a kandidát na primátora Liberce Michal Hron.

„Zažil jsem okupaci sovětských vojsk v roce 1968 v Praze. Nazývat agresora - mírotvůrcem je znesvěcením památky všech obětí srpnové okupace. Protestuji, jako každý slušný člověk naší země proti lživé manipulaci s dějinnými fakty,“ říká herec divadla F. X. Šaldy a kandidát SLK Ladislav Dušek.

„Chápu text na pražském pomníku jako snahu nasazovat některým historickým událostem pokud možno lepší tvář, než jakou ve skutečnosti měly. Bohužel události v roce 1968 po sobě zanechaly příkopy, které se velmi složitě a pomalu překonávají,“ uvádí Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa a jeden z kandidátů SLK do podzimních voleb. Vlastní zkušenosti s překonáváním historie má Zámečník právě v Euroregionu Nisa, kde se prostřednictvím přeshraniční spolupráce Čechů, Poláků a Němců snaží dějinné příkopy zarovnávat. „Za zcela absurdní bych ovšem považoval, kdyby byl například v Liberci umístěn pomník polským vojákům, kteří se v roce 1968 takzvané internacionální pomoci zúčastnili,“ dodává Jaroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce