SLK: Změna nesestavila stabilní koalici - další pokus patří ANO 2011

24.10.2014 15:36

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) se včera (22.10.) odpoledne setkali se zástupci Změny pro Liberec. Změna Starostům sdělila, že se jí nepodařilo získat pro svůj koaliční projekt TOP 09 jako dalšího partnera a že jednání se SLK přerušuje.

SLK: Změna nesestavila stabilní koalici - další pokus patří ANO 2011
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

„Vzali jsme stanovisko Změny na vědomí a považujeme tuto etapu jednání o budoucím vedení města za uzavřenou. Mrzí nás, že i v Liberci se otevírá cesta ke koalici, na níž se nebude podílet vítěz voleb. Nepřispívá to k zlepšení politické kultury a není to ani v souladu s naší snahou zakopat válečné sekyry a začít společně řešit palčivé liberecké problémy. Přesto v souladu s našimi dřívějšími názory považujeme za nutné, aby se koaličních jednání ujalo hnutí ANO, které z voleb vzešlo jako druhé nejsilnější. Na tom jsme se se Změnou shodli a jsme k těmto jednáním připraveni,“ uvedl Michal Hron, lídr SLK.

SLK přijali pozvání k prvnímu jednání se zástupci hnutí ANO 2011 a ještě týž den (22.10.) večer se s nimi sešli. SLK předložili ANO svoji představu základního půdorysu budoucí koalice s tím, že musí být stabilní. „Stabilní koalice se musí těšit podpoře minimálně 23 zastupitelů. Stejně jako u Změny trváme také na tom, aby ANO nejdříve získalo pro svůj projekt koaliční partnery, kteří se koaličních jednání budou účastnit od samého začátku. Jinými slovy z našeho pohledu lze jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy zahájit teprve poté, co hnutí ANO tyto partnery získá. S představou koalice ANO-SLK-ČSSD-TOP09 jsme souhlasili,“ dodal Michal Hron.

Během schůzky sdělili SLK zástupcům ANO své programové priority, které byly předmětem krátké diskuse. „V řadě bodů našeho volebního programu nalezneme zřejmě shodu. Diskuse ale také ukázala rozdíly, např. v náhledu na oblast školství, zejména spádovost škol. Přál bych si, aby se programové neshody předem řádně vysvětlily a nestaly se důvodem principiálních sporů v případné budoucí koalici. S tím souvisí i další přání, které jsme na jednání panu Batthyánymu a dalším zástupcům ANO řekli. Vztahy k opozici a politickým konkurentům by měly být korektní a neměly by být zatěžovány osobními a hrubými útoky,“ sdělil na závěr Michal Hron.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.