SPD: Členství v EU způsobuje zdražování potravin a škodí nám

17.06.2020 11:15

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

SPD: Členství v EU způsobuje zdražování potravin a škodí nám
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že ekonomická krize spojená s koronavirem dopadá na české občany, kteří musí platit za drahé potraviny – členství v EU způsobuje zdražování potravin a škodí nám. Nepodpoříme nárůst schodku státního rozpočtu z 300 na 500 miliard korun, protože vláda nechce šetřit na nepřizpůsobivých atd. Hnutí SPD bojuje proti týrání zvířat a v tomto směru předkládá legislativní návrhy. Cesta předsedy Senátu Vystrčila na Tchaj-wan bude destruovat vztahy ČR s Čínou. Hnutí SPD děkuje všem našim voličům a členům za podporu našeho kandidáta v doplňovacích senátních volbách na Teplicku. Vědomé poškozování vodních zdrojů musí být podle hnutí SPD posuzováno jako trestný čin a voda se nesmí stát obchodním artiklem pro tvorbu zisku.

1. Ekonomická krize spojená s koronavirem dopadá na české občany, kteří musí platit za drahé potraviny – členství v EU způsobuje zdražování potravin a škodí nám.

Ekonomické dopady koronaviru se začínají čím dál hlasitěji ozývat, inflace dál zvyšuje ceny základních potravin, a to u nás daleko výrazněji než ve zbytku EU. Situace tak pro řadu českých domácností začíná být tristní a lidé přicházejí o práci a klesají jim příjmy.

Na druhou stranu ceny nezbytných výdajů, jako jsou potraviny a bydlení, rostou. Míra bezprostředního ohrožení je však výraznější u nízkopříjmových skupin obyvatel. Týká se to v podstatě každého ze strádající třídy a 70% z ohrožené třídy, ve které je také poměrně velký podíl rodin s malými dětmi, jak ukazují aktuální čísla výzkumné agentury STEM.

Hnutí SPD v této souvislosti zastává názor, že na vině je chybná zemědělská politika státu pod taktovkou EU, která neposkytuje podporu takové zemědělské produkci, která by alespoň naplnila běžnou denní spotřebu obyvatelstva. Dnes nejsme potravinově soběstační a jsme závislí na dovozu a rodinné farmy, z nichž mnohé hospodaří dobře a produkují kvalitní potraviny, nejsou schopny konkurovat dotovaným potravinám z dovozu. Chybí pracovní síly už i proto, že mzdy v zemědělství jsou jedny z nejnižších.

Naše členství v EU nám škodí, protože účelem našeho vstupu bylo zlikvidovat špičkové zemědělství představované českými zemědělci. Nyní jsme závislí na dotovaných přebytcích z Francie, Dánska a dalších zemí západního bloku, většinou pochybné kvality. Řešením je vypsání referenda o vystoupení z EU a změna naší hospodářské a zemědělské politiky. To je program SPD!

2. Nepodpoříme nárůst schodku státního rozpočtu z 300 na 500 miliard korun, protože vláda nechce šetřit na nepřizpůsobivých atd.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhla vládě zvýšit současný schodek státního rozpočtu z 300 na 500 miliard korun. Tento schodek státního rozpočtu SPD nemůže podpořit, protože vláda zároveň nenavrhuje žádné úspory či omezení zbytných výdajů (nepřizpůsobiví, inkluze, dotace solárním baronům, politické neziskovky atd.).

V případě schválení tohoto schodku stoupne státní dluh ČR na astronomických 2,13 bilionu korun. Chceme ve Sněmovně vést debatu o návrzích úspor ve výdajích státního rozpočtu, protože z dostupných informací zatím doputovalo v rámci přijatých vládních opatření (Antivirus, Covid I-III a dalších podpůrných programů), k firmám a živnostníkům postiženým vypnutím ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru, pouhých 50 miliard korun. To je pro SPD nepřijatelné.

3. Hnutí SPD bojuje proti týrání zvířat a v tomto směru předkládá legislativní návrhy.

Na programu stávající 49. schůze Sněmovny je plánovaný návrh zákona na ochranu zvířat proti týrání. Poslankyně SPD Monika Jarošová v této souvislosti podala několik pozměňovacích návrhů, které rozšiřují a zakazují metody týrání a usmrcování zvířat.

4. Cesta předsedy Senátu Vystrčila na Tchaj-wan bude destruovat vztahy ČR s Čínou.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil minulý týden záměr navštívit služebně Tchaj-wan. Tímto krokem předseda Senátu postupuje v hrubém rozporu s oficiální zahraniční politikou, která je v gesci Vlády ČR a prezidenta České republiky Miloše Zemana, a která dlouhodobě uznává politiku tzv. „jedné Číny", tedy včetně Tchaj-wanu a Tibetu.

Tuto politiku uznávají také všechny demokratické státy světa včetně USA, Německa anebo Francie, které s Čínou vedou normální politický a obchodní dialog. Hnutí SPD v této souvislosti zastává názor, že v případě uskutečnění této služební zahraniční cesty na Tchaj-wan budou zásadním způsobem narušeny dlouhodobě dobré bilaterální vztahy České republiky s Čínou. Tato skutečnost bude mít dopady zejména na vzájemný obchod a turistiku mezi oběma státy. I v zahraniční politice platí politická odpovědnost a jsme přesvědčeni, že si předseda Senátu Vystrčil uvědomuje, že je zodpovědný za destrukci vztahů s jednou ze světových velmocí, aniž by ovšem vytvořil cokoli nového.

Hnutí SPD vítá v této souvislosti prohlášení představitelů Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, kteří si tuto cestu na Tchaj-wan nepřejí a také se jí nezúčastní.

5. Hnutí SPD děkuje všem našim voličům a členům za podporu našeho kandidáta ing. Bohumila Ježka v doplňovacích senátních volbách na Teplicku.

Podpora našich kandidátů je úkolem každého člena a příznivce SPD.

6. Vědomé poškozování vodních zdrojů musí být posuzováno jako trestný čin a voda se nesmí stát obchodním artiklem pro tvorbu zisku.

Voda je základní podmínka života na planetě Země. Pokud vodní zdroje zničíme, život na Zemi zanikne. Vědomé poškozování vodních zdrojů musí být posuzováno jako trestný čin. Voda se nesmí stát obchodním artiklem pro tvorbu zisku. Veškeré peníze, získané z prodeje musí být vráceny do ochrany a čistoty vodních zdrojů, ne aby skončily na účtech překupníků.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.