SPD: Odkazem 17. listopadu musí být boj za svobodu, demokracii a národní suverenitu

17.11.2020 16:26

Dnešního dne si připomínáme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva, výročí perzekuce českého studentstva v roce 1939 a zahájení sametové revoluce v roce 1989.

SPD: Odkazem 17. listopadu musí být boj za svobodu, demokracii a národní suverenitu
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Hnutí SPD vnímá 17. listopad jako vzpomínku na oběti z řad studentů z roku 1939 a na listopadové události roku 1989. Obě tyto historicky významné události se staly neoddělitelnou součástí našich novodobých dějin a národní kultury České republiky. Naši občané, vlastenci, při nich byli pronásledováni a silně omezováni na své svobodě.

V prvním případě si připomínáme události 17. listopadu 1939 v tehdejším protektorátu Čechy a Morava. Listopadové dění v roce 1939 navazovalo na 21. výročí vzniku Československa dne 28. října. Při této příležitosti probíhala protinacistická demonstrace několika tisíců lidí, která byla rozehnána střelbou, při níž bylo těžce zraněno několik účastníků. Byl mezi nimi i student lékařské fakulty UK Jan Opletal, který dne 11. listopadu podlehl střelnému zranění. Dne 15. listopadu se konal pohřeb Jana Opletala, v rámci kterého studentské organizace uspořádaly smuteční průvod Prahou. Vše přerostlo v další protiokupační demonstrace a opět došlo k tvrdým střetům s pořádkovými silami. Z Hitlerova rozkazu následovalo 17. listopadu uzavření všech českých vysokých škol a konfiskace jejich majetku na celou dobu okupace. Následovalo zatýkání mezi studenty a 9 studentů, kteří podle Němců stáli v čele studentských organizací, bylo popraveno. Zatčeno bylo přes 1.000 studentů, mnoho jich bylo popraveno a další vězněni v koncentračních táborech. 17. listopad je také známý jako Mezinárodní den studentstva.

Ve druhém případě si připomínáme události, které většina z nás pamatuje, váží se k roku 1989. Dne 17. listopadu 1989 se plánovaný vzpomínkový průvod na studentskou perzekuci za okupace změnil v protikomunistickou demonstraci, která se přes zákaz vydala do centra města. Zde byla zásahem pořádkových sil tvrdě potlačena, při čemž bylo zraněno téměř 600 osob. To bylo signálem ke stávce studentů, poté divadelní stávce a celé řadě manifestací a demonstrací občanů, k nimž se přes obavy z odvety komunistické moci přidaly i organizace a závody v Praze a postupně i v dalších městech napříč celou republikou. Následné události vedly k tomu, že po dlouhých letech tuhé totality se dostalo občanům svobodně a odpovědně žít v demokracii. Na Národní třídě 16 v podloubí u místa nejtvrdšího policejního zásahu byla na památku tragické události umístěna pamětní deska bronzové dlaně s prsty zvednutými do písmene „V“ s datem 17.11.1989. V době výročí sem lidé přinášejí květiny a zapalují svíčky.

Naši občané v obou případech prokázali své vlastenectví a touhu po svobodném žití v České republice. V paměti celé řady z nás je období, kdy jsme byli součástí Varšavské smlouvy, v jejímž rámci všem členským státům diktoval politiku Sovětský svaz. Nyní vidíme, že se situace začíná opakovat, kdy v roli uzurpátora vystupuje Evropská unie. Naše hnutí SPD dlouhodobě poukazuje na to, že současná podoba evropské integrace je chybným projektem vytvoření evropského superstátu, který je spojen s faktickým oslabením a likvidací národních států a národů Evropy, který přímo ohrožuje svobodu a demokracii v Evropě. Součástí tohoto procesu je řízená islamizace Evropy, která je neslučitelná s našimi tradicemi, kulturou a křesťanským náboženstvím. Probíhající nelegální imigrace je počáteční fází konfliktu, který v konečném důsledku ohrozí svobodu, demokracii i samotnou existenci České republiky a našeho národa. To nesmíme připustit a o naši svobodu, demokracii a suverenitu republiky musíme i v dnešní době bojovat, a právě proto žádáme právo občanů rozhodnout v referendu o vystoupení z EU.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie je vlastenecké a demokratické hnutí, které vždy povede nekompromisní politický zápas za nezávislost a suverenitu českého státu. Vědomo si odkazu obou výše zmíněných listopadových událostí, které vnímáme s úctou a respektem, je pro nás povinností udržet svobodu, demokracii a suverenitu České republiky pro budoucí generace.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.