SPO: Útok na senátorku Evu Sykovou. Česká televize by se měla paní profesorce omluvit

14.01.2016 21:17

Česká televize se pokusila vylíčit v pořadu Reportéři ČT dne 9. 11. 2015 profesní selhání senátorky prof. MUDr. Evy Sykové, DrSc., přední české odbornice na kmenové buňky a mezinárodně uznávané vědkyně.

SPO: Útok na senátorku Evu Sykovou. Česká televize by se měla paní profesorce omluvit
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

S takovou interpretací nesouhlasíme a reportáž považujeme za hrubě tendenční. Z dostupných materiálů je patrné, že k žádnému profesnímu selhání ze strany paní profesorky nedošlo.

„Nejlepším, nejsilnějším a nejhmatatelnějším důkazem jsou stanoviska jejích pacientů. Ta jsou jasná,“ podotýká předseda senátorského klubu Jan Veleba.

Částečné hrazení nákladů experimentální léčby pomocí kmenových buněk pacienty s ALS, mimo probíhající klinickou studii, bylo jedinou legální možností, jak těmto těžce nemocným tuto terapii zpřístupnit, a proto ji považujeme za správnou a vhodnou.

„Pokus označit tuto snahu za neetickou a protiprávní, který učinila Česká televize, je holý nesmysl a je třeba se proti němu zásadně ohradit. Česká televize by se měla paní profesorce Sykové omluvit a poskytnut jí mediální prostor k uvedení případu na pravou míru.,“ říká místopředseda klubu, senátor Jaroslav Doubrava.

Klub zastává stanovisko, že Ministerstvo zdravotnictví ČR by mělo situaci bez odkladu řešit, a to tak, že schválí pro pacienty s ALS specifický léčebný program. Tím jim zprostředkuje experimentální léčbu kmenovými buňkami, dojede k osvobození od jakékoliv platby a tedy odpadne nutnost absolvovat podobnou léčbu za vysoké náklady v zahraničí.

„Kampaň proti profesorce Sykové považujeme za naprosto neopodstatněnou. Upřímnou snahu paní profesorky pomoci trpícím pacientům nelze označovat, jako tomu bylo ve zmíněné reportáži, za „obchodování s nadějí“,“ doplňuje senátor Doubrava.

Klub zároveň zdůrazňuje, že není možné opomíjet fakta. Mimo jiné i to, že senátorka Syková objektivně informovala pacienty, kteří ji sami kontaktovali, o probíhající experimentální klinické studii, ale i o výjimce umožňující podat léčbu mimo studii, pokud pacient nemůže být do studie pro nesplnění zařazovacích kritérií zařazen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.