SPOLU: Současný nouzový stav prodloužit nelze, vláda by musela vyhlásit nový

26.02.2021 8:36

Vláda ve středu večer uvedla, že požádá o prodloužení nouzového stavu a bude chtít revokaci zrušovacího usnesení Poslanecké sněmovny. Zástupci koalice SPOLU jsou přesvědčení, že se jedná o ústavně pochybnou cestu, která je spojená s mnohými riziky.

SPOLU: Současný nouzový stav prodloužit nelze, vláda by musela vyhlásit nový
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Aktuálně platný nouzový stav byl podle expertů na ústavní právo vyhlášen přinejmenším sporně až protiústavně. Již nyní existuje první rozsudek a nejspíš budou přibývat další, nehledě na další otevřená řízení u Ústavního soudu, proto je zapotřebí ho ukončit, jinak hrozí jeho budoucí zrušení a z toho plynoucí právní dopady. Je-li nouzový stav potřeba, je nutné ho dobře odůvodnit a vyhlásit tak, aby se postupovalo legislativně čistě.

Současný stav prodloužit nelze

Je zapotřebí si také uvědomit, že Sněmovna nemůže prodlužovat nouzový stav, netrvá-li déle než 30 dnů a tento máme necelé dva týdny. Zrušovací usnesení nelze revokovat, protože bylo publikováno ve Sbírce zákonů a je tudíž definitivním rozhodnutím.

„Vládní návrh na revokaci usnesení Poslanecké sněmovny považuji za nepřijatelný a ODS ho nepodpoří. S prodlužováním nouzového stavu nesouhlasíme a námi oslovení odborníci považují tento postup za legislativně sporný. Předpokládám, že v pátek ve Sněmovně schválíme pandemický zákon. Pan prezident Zeman mi včera sdělil, že ho neprodleně podepíše. Zákon tak bude platit včas podle původních dohod. Vláda může přijímat zdůvodněná opatření i bez nouzového stavu. Očekáváme také, s čím přijde vláda na další slíbené jednání všech politických stran,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Nouzového stavu, který byl vyhlášen minulý týden, je zapotřebí se zbavit a požádat o nouzový stav nový. Rozsudek Městského soudu v Praze, který jej označil za protiústavní, je prvním signálem toho, že mohou přibývat rozsudky další. Před tím ostatně varují i ústavní právníci. Vláda je stále odpovědná Sněmovně a obnovování nouzových stavů při nesouhlasu poslanců s jejich prodlužováním označil právě Městský soud v Praze za "učebnicový příklad obcházení ústavního pořádku". Takové riziko nesmíme v dnešní krizové situaci dopustit,“ konstatovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jen nouzový stav současnou krizi nevyřeší – je zapotřebí mít jasný plán

V současné tíživé situaci lze využít pandemický zákon, který je této situaci šitý na míru a disponuje kontrolními mechanismy. Případný nový nouzový stav lze vyhlásit kvůli přetížení nemocnic z důvodu výskytu nových mutací a zacílit by měl na to, co pandemický zákon neumožňuje – například na omezení svobody pohybu nebo na nařízení pracovní povinnosti.

„Blížíme se bohužel k limitním stavům z hlediska kapacit na JIP. Je evidentní, že se pandemii ani po bezmála 150 dnech nepřetržitého nouzového stavu se současnými vládními opatřeními nedaří zvládat,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

„Pokud máme vůbec diskutovat o dalším stavu nouze, je to svým způsobem pochopitelné, rozumím tomu a za KDU-ČSL chci hledat rozumné, zodpovědné řešení, abychom dokázali zastavit šíření pandemie, nepřehltili zdravotnický systém a zachránili tak co nejvíce životů. Současně platný nouzový stav však prodloužit nemůžeme,“ zdůraznil Jurečka.? A dodal, že obrat vlády od pandemického zákona opět směrem k nouzovému stavu ho překvapil. „Ještě na úterním jednání s premiérem a s dalšími představiteli vlády jsme se ptali, jestli pro zvládnutí situace bude stačit pandemický zákon. Ministr Blatný to v úterý potvrdil, ale hned druhý den vláda přišla už s žádostí o prodloužení nouzového stavu,“ připomněl Jurečka a dodal, že pečlivě sleduje denní statistiky a hlášení z nemocnic, takže mu je jasné, že nárůst nemocných je opravdu velmi intenzivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…