STAN: Absurdity v režii ANO. Místo školek financuje motorkářskou oslavu

15.12.2017 9:39

Poslanecký klub STAN udělal domácí úkol za všechny strany a bude navrhovat navýšení platů učitelů o 16 miliard korun. Kromě toho navrhuje vyšší podporu na opravy obecních silnic nebo navýšení dotací na rozšíření kapacit mateřských školek. A opětovně vyzve komunisty, aby nominovali jiného kandidáta na předsedu komise pro kontrolu GIBS.

STAN: Absurdity v režii ANO. Místo školek financuje motorkářskou oslavu
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Vládní poslanci v rozpočtovém výboru zamítli všechny naše pozměňovací návrhy k rozpočtu. Ať už se jednalo o dotace na mateřské školky, podporu mládežnických organizací, opravy kulturních památek a místních komunikací. Místo toho jsme se dočkali absurdit, jako přesun jedné miliardy korun v kapitole rozpočtu ministerstva zemědělství ve prospěch tzv. agropotravinářského komplexu na úkor podpory venkova. Jako jediní navrhujeme přidat učitelům, konkrétně 15,6 miliard korun na jejich platy, čímž vlastně děláme práci za všechny ostatní, protože před volbami všichni tvrdili, že je to ně priorita. Naše návrhy podáme dnes a vysvětlíme naším ctěným kolegům, že předvolební sliby by se měly plnit,“ říká členka rozpočtového výboru Věra Kovářová (STAN).

Právě problém s nedostatečnou kapacitou školek se zástupci hnutí ANO nepokouší řešit ani na úrovni regionů. „Když Starostové a nezávislí prosadili zvýšení rozpočtového určení daní pro obce a města, nebylo to proto, aby se utrácely desítky milionů korun na soukromé akce, jako se to stalo ve Středočeském kraji. Tam hejtmanka za ANO Jaroslava Jermanová přiklepla 10 milionů korun na oslavy značky Harley-Davidson. Stovky rodičů nemají kam dát své děti do školky, zato se ale budou moci projet na motorce. To nepochopíte,“ říká místopředseda STAN Vít Rakušan, donedávna zástupce hejtmanky, který byl nahrazen bývalým hejtmanem Peterou z ČSSD.

Problém se školkami je přitom akutní. „Krajští úředníci právě ze Středočeského kraje evidují zhruba 50 projektů na rozšíření kapacit v mateřských školách, u nichž však není jasné, jak budou financované. Chybějících 800 milionů korun není k dispozici ani v národních dotačních programech a evropské peníze jsou již vyčerpané. O to je zvláštnější, že naše návrhy v hodnotě jedné miliardy nebylo možné schválit, na druhou stranu se ale miliarda pro velkochovatele našla hned,“ říká Kovářová, která je zároveň středočeskou krajskou zastupitelkou.

S nedostatkem míst bojují i v dalších krajích, a to i v těch, které vedou právě zástupci hnutí ANO. Jihomoravský kraj eviduje přibližně 6 projektů za odhadem 120 milionů korun, Olomoucký kraj má v zásobníku projektů v současnosti 16 projektů na rozšíření kapacity mateřských škol za 215 milionů korun a konečně Liberecký kraj uvedl, že nedostatek kapacit mateřských škol se skutečně projevuje zejména v aglomeraci Liberec – Jablonec nad Nisou. V Libereckém kraji evidují 14 projektů v různých fázích přípravy, s předpokládanou částkou cca 300 milionů korun.

Sněmovna dnes bude také rozhodovat o předsedovi komise pro kontrolu GIBS. „Pro nás je naprosto nepřípustné, aby v čele této komise stál někdo, kdo v roce 1989 mlátil obuškem demonstrující studenty. Vyzveme proto koaliční strany ANO, SPD a KSČM, aby přehodnotili členství pana Ondráčka v komisi. My pro něj ruku nezvedneme,“ říká Rakušan.

Obžalovaný poslanec ANO Pavel Růžička požádá Sněmovnu o své vydání. „Stále trvám na tom, že kdybychom já nebo předseda Starostů Petr Gazdík byli obviněni a stála na tom existence vlády, ani minutu bychom neváhali a na své pozici bychom netrvali. O to více si vážím pana poslance Růžičky, který navzdory negativním příkladům z vedení své partaje trvá na prošetření svého případu nezávislým soudem a neschovává se za poslaneckou imunitu,“ dodává Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…