STAN: Chystaný audit prací odvedených na středočeských silnicích nemůže odhalit šlendrián

08.11.2017 18:40

Bývalý radní Středočeského kraje Martin Macháček za hnutí STAN upozorňuje, že zadaný audit silničních zakázek nemůže rozkrýt nekvalitní práce na středočeských silnicích.

STAN: Chystaný audit prací odvedených na středočeských silnicích nemůže odhalit šlendrián
Foto: STAN
Popisek: STAN

“Je jasné, že kraj pod novým vedením ANO a ČSSD nemá přidělením auditu společnosti BDO Adviser, s.r.o. vůbec zájem zastavit plýtvání na Krajské správě a údržně silnic v řádu stovek milionů korun ročně.”

Martin Macháček upozorňuje na dva zásadní problémy: firma BDO Advisory není odborníkem na stavební práce a navíc navrhla velmi nízkou cenu za téměř 4 x méně práce, než se původně předpokládalo.

“Je všeobecně známo, že firmy, které pro Krajskou správu a údržbu silnic pracují a mají už víc než 10 let monopol na údržbu a opravy středočeských silnic, provádějí práce velmi nekvalitně. Krajská správa je ale od nich bez námitek přebírá, platí za ně a neuplatňuje oprávněné reklamace,” upozorňuje Macháček.

Firma BDO Advisory. s.r.o., která má audit provést, na svých webových stránkách uvádí, že je odborníkem na účetnictví, daně či finanční poradenství. “O znaleckých službách v oboru dopravních staveb tam není ani slovo. Jak budou auditoři přes účetnictví zkoumat, kolik tun asfaltu bylo na silnici doopravdy uloženo, to se můžeme jen dohadovat,” říká Martin Macháček.

Další podezřelou okolností je, že firma sice nabídla nižší cenu - 485 tis. Kč oproti předpokládaným 2 milionům, zároveň se ale zavázala provést výrazně méně práce co do počtu hodin, než s kolika se původně počítalo.

I z toho je podle hnutí STAN vidět, že chystaná kontrola nemůže odhalit nekvalitně provedené úpravy,” dodává Martin Macháček s tím, že právě pro nízkou cenu navrhoval ještě jako zodpovědný radní vyloučit firmu BDO Advisory ze zadávacího řízení pro tento audit.

“Resort dopravy ve středních Čechách bohužel dostalo před rokem hnutí ANO a to se usilovně bránilo a brání jakýmkoliv změnám k lepšímu. Tato kontrola jen zakonzervuje současný stav,” uzavírá Martin Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.