STAN: I menší obce mají schválené rozpočty. Jaké jsou jejich priority?

24.12.2014 7:34

Po komunálních volbách a zvolení vedení čekal obce v uplynulých dnech ještě další náročný úkol: projednat a schválit obecní rozpočty na rok 2015. V řadě obcí, kde starostují lidé z hnutí STAN nebo spolupracujících sdružení či příznivci hnutí, se to podařilo ještě do konce roku. Jaké jsou priority jejich obecních rozpočtů na příští rok?

STAN: I menší obce mají schválené rozpočty. Jaké jsou jejich priority?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Podle původního návrhu byl rozpočet schválen například ve Velkých Albrechticích, kde se chtějí v příštím roce soustředit na dokončení výstavby domků podporovaného bydlení pro seniory a nástavbu budovy obecního úřadu. Bez připomínek schválili rozpočet zastupitelé obce Vysoká na Osoblažsku. „Obec vlastní sedm mostů přes říčku Mušlovku, téměř všechny jsou ve velmi špatném stavu. Nutně potřebujeme opravit alespoň dva havarijní. A to je úkol, který musíme řešit neprodleně,“ řekla starostka Vysoké Marcela Hrancová.

Jasno je také ve Starém Městě u Bruntálu, kde byl rozpočet schválen všemi hlasy zastupitelů. Zde bude nejvýznamnější investicí příštího roku, v zájmu zajištění bezpečnosti chodců, výstavba chodníku Staré Město – Nová Véska či příprava investice do kanalizace a čističky odpadních vod. Co nejdříve chtějí ve Starém Městě řešit opravu bytového fondu či výstavbu společenského sálu.

Také ve Svobodných Heřmanicích zastupitelé schválili rozpočet jednohlasně. „Prioritou je revitalizace parku u základní školy, podél víceúčelového hřiště a u pomníku první světové války,“ objasnil starosta obce Radomír Pražák. Ze všeho nejdříve však ve Svobodných Heřmanicích hodlají zřídit dva přechody pro chodce a zajistit projektovou dokumentaci na novou technologii čištění odpadních vod v místní čističce.

V obci Dolní Lutyně rovněž stihli schválit základní hospodářský dokument ještě do konce roku. „Rozpočet jsme připravovali už od podzimu, všichni zastupitelé měli možnost dopředu se vyjádřit a vznést své podněty a připomínky, možná i proto bylo hlasovaní jednoznačné,“ uvedl starosta obce Pavel Buzek.

Největší investicí v obci Dolní Lutyně bude výstavba kanalizace a ČOV v části Věřňovice z důvodu ochrany životního prostředí a dále stavba chodníku podél krajské komunikace kvůli bezpečnosti dětí při cestě do školy. „V roce 2015 považuji za nezbytné nejdříve si ujasnit cíle, začít plánovat a projekčně se připravit na čerpání dotací v novém plánovacím období, a to přestože osobně s dotacemi a přerozdělováním nesouhlasím,“ dodal Pavel Buzek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.