STAN: Lhůty na projednání zákonů znevažují legislativní proces

18.12.2014 20:07

Senátní klub Starostové a nezávislí (STAN) kritizuje způsob předkládání zákonů Poslaneckou sněmovnou, považuje ho za nátlak.

STAN: Lhůty na projednání zákonů znevažují legislativní proces
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Na programu čtvrté schůze Senátu dne 18. prosince bylo k projednání jedenáct bodů, z toho v osmi případech jde o zákony, které se musely projednat ve lhůtě do 8. ledna 2015, z nichž tři by měly vejít v platnost už 1. ledna 2015.

„Tyto návrhy jsme dostali k dispozici 9. prosince, Senát měl tedy k vlastnímu projednání pouhých devět dní,“ říká Jan Horník, předseda senátního klubu Starostové a nezávislí.

K návrhům zákonů se přitom musí vyjádřit senátní legislativa a musí ho projednat jednotlivé výbory a kluby.

„Doba, kterou máme k dispozici, neumožňuje kvalitní legislativní proces a kvalitní schvalování zákonů,“ dodává Jan Horník s tím, že předkládají-li se zákony na konci roku, nelze se s nimi řádně seznámit. Zároveň ti, jichž se zákony týkají, tzn. obce, podnikatelé a další, tak nemají čas se na ně dostatečně včas připravit.

Senátní klub Starostové a nezávislí vnímá takové počínání Poslanecké sněmovny za nátlakové.

„Poslanecká sněmovna na nás tímto způsobem tlačí, abychom zákony schvalovali v té podobě, v jaké nám je posílá, včetně vad, které obsahují,“ říká senátor Jiří Vosecký (SLK).

Senátní klub Starostové a nezávislí ohledně těchto bodů vstoupil do jednání s kluby KDU-ČSL, ODS a ČSSD, aby k nim bylo možno zaujmout společné jednotné stanovisko, což se podařilo.

„Tlaku Poslanecké sněmovny jsme nepodlehli, připravili jsme pozměňovací zákony, aby zůstala zachována legislativní čistota,“ podotýká Vosecký. „Nejde o politikaření, ale o to, aby zákony byly přijatelné pro veřejnost. To je na prvním místě,“ dodává.

Zákony, které byly Poslanecké sněmovně vráceny k novému projednání, jsou k dispozici na webových stránkách Senátu www.senat.cz.

Senátní klub Starostové a nezávislí se současně rozhodl se návrhem zákona o platu představitelů státní moci nezabývat, což také jednomyslně podpořil, mimo jiné z důvodu, že o státním rozpočtu rozhoduje pouze Poslanecká sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.