STAN: Menší obce potřebují více pozornosti ze strany kraje

18.05.2015 5:29

Výraznou většinu obcí Moravskoslezského kraje (MSK) představují menší obce s počtem obyvatel do dvou tisíc. Z celkového počtu 299 jich je 227. Jak k nim přistupuje Moravskoslezský kraj? Podle zastupitele obce Lučina docela macešsky.

STAN: Menší obce potřebují více pozornosti ze strany kraje
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Jaroslav Votýpka (zvolen za STAN) má s prací v menší obci dlouholeté zkušenosti. „Umíme respektovat, že kraj má své úkoly, ale v dlouhodobém pohledu se ke svému venkovu chová macešsky. Bohužel, současné období není výjimkou. Jediný trvalý kontakt kraje s venkovem přes Program obnovy a rozvoje venkova je v porovnání s jinými kraji malý. Program podporuje přitom nejen obce, ale i dobrovolné svazky obcí. V různých obměnách se opakuje každoroční souboj o finanční naplnění a podobu tohoto programu. Vysoce pozitivní je v tomto směru působení starostů z venkova, členů krajského zastupitelstva v komisích a výborech,“ domnívá se člen zastupitelstva obce Lučina.

„Přes osobní intervence a přislíbenou pomoc se nám ale nedaří získat podporu kraje v rámci programu Revitalizace MSK, který je pro obce zdrojem čerpání peněz k řešení dopadů činnosti důlního a hutního průmyslu. A totéž platí v dalších oblastech, například v oblasti komunikací, na které nejsou peníze dostupné,“ pokračuje Jaroslav Votýpka.

Podle něj by měl kraj především zvýšit alokaci peněz v Programu obnovy a rozvoje venkova. „Po vyřazení obcí z programů Ministerstva zemědělství se výrazně snížily možnosti pro obce na údržbu a obnovu venkova. Kraj by měl také proto zvýšit svůj zájem o venkov při prosazování cílů v rámci nových operačních programů EU v období 2014-2020. Vím, že je to naivní přání, ale vyslovit se musí,“ dodává zastupitel z Lučiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…