STAN: Ministerstvo se mýlí, obce a města na okraji hlavního města nesmějí být vyňaty z hlukového mapování

13.09.2016 21:46

Ministerstvo pro místní rozvoj rozeslalo do mezirezortního připomínkového řízení návrh vyhlášky, podle kterého se v řadě obcí a měst na okraji Prahy do budoucna nepočítá s prováděním hlukového mapování. Středočeští Starostové a nezávislí s podobou návrhu nesouhlasí a budou trvat na jeho úpravě, která zahrne právě území samospráv na okraji hlavního města.

STAN: Ministerstvo se mýlí, obce a města na okraji hlavního města nesmějí být vyňaty z hlukového mapování
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Kritéria, která MMR zvolilo pro výběr obcí, kterých se mapování týká, při bližším pohledu nedávají moc dobrý smysl. Ministerští úředníci totiž například vycházejí ze starých čísel, kterým neodpovídá současná situace. To je příklad počtu obyvatel podle sčítání lidu v roce 2011, které je jedním z ministerstvem navržených kritérií. Už na první pohled jasné, že v řadě rychle rostoucích obcí a měst v okolí Prahy má toto číslo po pěti letech pramalou vypovídací hodnotu,“ vysvětluje Věra Kovářová (STAN), krajská opoziční zastupitelka.

„Zařazení obcí a měst v okolí Prahy do hlukového mapování je nutností už proto, že je podmínkou pro realizaci protihlukových opatření. O tom, že v okolí hlavního města dochází v důsledku intenzivní osobní i nákladní dopravy a především průmyslové výstavby k značnému vzniku hluku, před kterým je tamní obyvatele třeba chránit, snad nikdo rozumný nepochybuje – a divím se, že si to neuvědomili lidé na Ministerstvu pro místní rozvoj,“ povzdechl si Vít Rakušan, starosta Kolína a lídr Starostů a nezávislých ve volbách do krajského zastupitelstva Středočeského kraje.

„Jde o zdraví a kvalitu života obyvatel našich obcí a měst, takže musíme zabojovat o to, aby dopady hluku byly mapovány i pro naše obce,“ říká starosta Rudné Lubomír Kocman a dodává: „S kolegyní Kovářovou už jsme absolvovali jednání se Sdružením místních samospráv ČR, které k návrhu uplatní v mezirezortním připomínkovém řízení zásadní připomínku. Dopisem se dále obrátíme na ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou a pokusíme se jí vysvětlit, proč je současná podoba návrhu špatná. Snad naše připomínky padnou na úrodnou půdu a budou ještě v rámci mezirezortního připomínkového řízení zapracovány. Pokud by se tak nestalo, jsme jako starostové obcí v okolí Prahy připraveni obrátit se na vládu, tenhle boj nevzdáme,“ uzavírá Kocman.

Zrušení hlukového mapování se týká těchto obcí a měst: Bořanovice, Černošice, Čestlice, Dobřejovice, Dolní Břežany, Drahelčice, Horoměřice, Hostivice, Hovorčovice, Husinec, Chrášťany, Chýně, Jeneč, Jesenice, Jinočany, Jirny, Klecany, Kněževes, Květnice, Líbeznice, Měšice, Modletice, Nučice, Nupaky, Ořech, Průhonice, Psáry, Roztoky, Rudná, Říčany, Sibřina, Šestajovice, Tuchoměřice, Únětice, Úvaly, Vestec, Zbuzany, Zdiby, Zlatníky- Hodkovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích