STAN: ODS zradila své hodnoty, podporuje levicovou koalici Zlínského kraje

23.12.2014 13:29

Vládnoucí koalice Zlínského kraje ČSSD, SPOZ a KSČM začala být tiše podporována ODS, která hlasovala pro deficitní rozpočet. Původní koaliční sestava začala být nejednotná. Starostové a nezávislí proto začnou jednat se svými partnery o vyjádření nedůvěry stávající vládě kraje, která přestává plnit svou úlohu řádného hospodáře, a nadále nepovažují krajskou ODS za důvěryhodného partnera.

STAN: ODS zradila své hodnoty, podporuje levicovou koalici Zlínského kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Na zasedání zastupitelstva, které schvalovalo rozpočet kraje na další rok, nehlasovali členové koalice jednotně. Nejvíce zarážející byla podpora ze strany ODS, i díky které deficitní rozpočet, počítající se schodkem 200 milionů korun, v těsné většině prošel. Právě proto se pro nás stala ODS ve Zlínském kraji nedůvěryhodným partnerem,“ říká předseda krajské organizace STAN Josef Zicha.

Vláda kraje selhává i v oblasti školství. Plány na slučování škol a jejich nevyvážené financování je zásadním problémem, na které STAN už dlouhodobě poukazují. „Jsem ráda, že se slučování škol v kraji podařilo zabránit. Jako svůj osobní úspěch považuji to, že jsem přiměla kraj i vedení Uherského Hradiště k tomu, aby konečně společně začaly řešit havarijní stav tamní základní umělecké školy,“ říká předsedkyně krajského výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Ivana Majíčková (STAN).

Nefunkčnost kraje se ukázala i v případě zvládání situace po výbuchu muničního skladu v obci Vrbětice – Vlachovice. „Hejtman kraje Stanislav Mišák za ČSSD velmi dobře znal tamní situaci, a přesto nepodal pomocnou ruku starostům a občanům z okolí postiženého místa. Paradoxně to za něj udělal až jeho stranický kolega hejtman Pardubického kraje,“ stěžuje si starosta Vrbětic – Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN).

STAN se kvůli tomu chystá jednat se svými partnery o vyjádření nedůvěry stávající krajské vládě. „Koalice nejen že nefunguje po stránce věcné, ale rovněž ztrácí svou legitimitu spojením s ODS, která tak zrazuje všechny své voliče,“ dodává první místopředseda STAN a krajský zastupitel Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce