STAN: Odpadový balíček je od základů špatný, nezaručí potřebné nastartování systému

12.11.2020 11:53

Senát bude projednávat velmi diskutovaný odpadový balíček. Senátoři kritizují jeho nepřehlednost, nesrozumitelnost, vysokou administrativní zátěž a zvyšování nákladů pro občany resp. obce.

STAN: Odpadový balíček je od základů špatný, nezaručí potřebné nastartování systému
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Místo srozumitelného zákona nám vláda předkládá neuvěřitelný guláš v podobě více než 600 stran ve čtyřech zákonech, ke kterým chybí potřebné prováděcí předpisy i přesto, že jeho účinnost je zamýšlena již od roku 2021. Potřebujeme řešit snižování odpadů, jejich skutečnou recyklaci a uplatnění odpadů, ne se pouze chlácholit tím, že jsme dobří v separaci odpadů. Tyto skutečné problémy bohužel odpadový balíček moc neřeší. Místo toho představuje další byrokratickou a ekonomickou zátěž bez reálných nástrojů ke splnění závazků České republiky,“ uvádí senátor a předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Zbyněk Linhart.

„Odpadový balíček je od svého vzniku špatný a nezpůsobí potřebné nastartování celého systému odpadového resp. oběhového hospodářství. Původní velmi sporný vládní návrh nenapravilo ani mnoho pozměňovacích návrhů Poslanecké sněmovny a těžko to může udělat v tak ohromném rozsahu Senátu."  dodává Linhart.

Konec klecových chovů a drezúry zvířat?

Jedním z nejsledovanějších návrhů, který budou senátoři projednávat, je zákon na ochranu zvířat zavádějící úplný zákaz klecových chovů nosnic či zákaz drezúry zvířat v cirkusech.

„Byť můj názor může být ojedinělý, jsem přesvědčený, že v případě zákazu klecového chovu slepic je nutný jednotný postup EU. Do té doby jsem proti individuálnímu zákazu v České republice a budu navrhovat zrušení této části zákona. V opačném případě bychom otevřeli český trh pro producenty především z Polska, Slovenska a Lotyšska. Poškodíme tím české dodavatele a zvýhodníme zahraniční, to je principiálně zcela špatně. Prodejní řetězce se mohou již nyní rozhodnout, že nebudou vejce z klecových chovů prodávat a to bez ohledu na návrh zákona,“ říká senátor klubu Starostové a nezávislí Michael Canov.

Michael Canov byl připraven předložit také návrh na zrušení zákazu drezúry zvířat v cirkusech. Obdobný návrh ovšem schválil hospodářský výbor, tudíž podpoří. „Cirkusy s drezúrou mají u nás bohatou a letitou tradici. V době, kdy koronavirová pandemie dopadá na podnikatele všeobecně, nejsem pro další likvidaci tohoto podnikání,“ dodává Canov.

Senátor a člen klubu Starostové a nezávislí Zdeněk Hraba naopak na plénu navrhne rozšíření zákona o zákaz prodeje papoušků. „Přicházím s pozměňovacím návrhem, podle kterého by měl být v obchodech se zvířaty zakázán také prodej papoušků stejně, jako je již nyní v těchto obchodech zakázáno prodávat třeba kočky nebo psy. Připojuji se tak k námitkám odborné veřejnosti, že pro velké papoušky je prodej v prostorách s velkou koncentrací a pohybem lidí zcela nevhodný,“ vysvětluje Hraba.

Vláda zapomněla na rodiče samoživitele

Senátoři budou projednávat také jednorázový příspěvek 5 000 korun pro důchodce. Senátor Marek Hilšer chce k zákonu připojit pozměňovací návrh, který by kromě seniorů podpořil také osamělé rodiče. „Mnohé domácnosti jsou postiženy vysokým propadem příjmů. Jednou z nejvíce zasažených skupin jsou osamělí rodiče, kteří pečují o nezaopatřené děti. Dle veřejně dostupných průzkumů velká část samoživitelů přišla v důsledku krize o práci nebo se zadlužila. Situace je o to vážnější, jelikož matky samoživitelky tvoří vedle seniorek druhou nejvíce rizikovou skupinu ohroženou chudobou. Je třeba zohlednit, že samoživitelé si prošli náročným obdobím, jehož dopady někteří z nich stále silně pociťují, a proto navrhujeme rozšířit státem poskytovanou sociální pomoc a poskytnout postiženým rodinám jednorázový příspěvek ve výši 6 000 Kč,“ doplňuje senátor Marek Hilšer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.