STAN: Prezidentův kancléř musí rozkrýt své příjmy

07.01.2015 11:10

Hnutí Starostové a nezávislí důrazně vyzývá prezidenta republiky Miloše Zemana, aby neprodleně donutil svého kancléře Vratislava Mynáře zveřejnit nejen okolnosti nákupu vily, ale i svá daňová přiznání za posledních dvacet let. Podle STAN je v sázce důvěryhodnost prezidentského úřadu.

STAN: Prezidentův kancléř musí rozkrýt své příjmy
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Pan kancléř se už nápadně podobá jiným, které pan prezident v minulosti kritizoval za pochybně nabytý majetek. Tím spíš čekám, že to nestrpí ve svém nejbližším okolí. Proto musí pan Mynář rozkrýt své majetkové poměry a vyvrátit podezření, že jeho majetek je vyšší, než odpovídá jeho příjmům,“ říká 1. místopředseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

Úřadující předseda STAN Gazdík připomíná, že to byl právě Mynář, který jako činitel SPOZ podepsal petici požadující přísná majetková přiznání. „Teď to může udělat dobrovolně, na zákon čekat nemusí. Já sám jsem své celkové majetkové poměry dobrovolně zveřejnil před krajskými volbami,“ dodává Gazdík.

„Dost mě překvapuje, že se k tomu prezident republiky zatím staví tak shovívavě. Není možné kázat vodu a pít víno. Kancléřovo jednání rozhodně odporuje evropským standardům kladeným na vysoké úředníky,“ podotýká místopředseda STAN a poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák.

STAN vždy odmítali plošná majetková přiznání. Naopak dlouhodobě prosazují přiznání politiků a vysokých státních úředníků, a to detailnější, než doposud. Hnutí STAN proto navrhne poslaneckému klubu TOP 09 a Starostové společně předložit parlamentu novelu, která nařídí těmto lidem podrobně rozkrýt majetek před nástupcem do funkce a poté po jejím skončení. Podle poslanců za STAN by přijetí zákona nemělo být ve Sněmovně problémem, protože většina poslanců se k tomu zavázala Rekonstrukci státu před volbami v roce 2013.

„Vzhledem k tomu, že většina politiků zastávající významnější funkce nejen na celostátní, ale i na krajské a komunální úrovni musí ze zákona majetková přiznání podávat, měli by mít tuto povinnost logicky i významnější státní úředníci, například od úrovně vedoucích odborů na ministerstvech. Pochopitelně včetně kancléře hlavy státu,“ dodává k tomu předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Jan Horník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …