STAN: S čím jdou starostové do voleb? Priority jsou různorodé

14.07.2014 13:23

Hnutí STAN (Starostové a nezávislí) jde především o spokojenost lidí v městech a obcích. Bez zbytečného politikaření a stranické svázanosti. Ilustruje to také různorodost priorit, s nimiž půjdou do nadcházejících komunálních voleb starostky a starostové v Moravskoslezském kraji, ať už přímo pod hlavičkou STAN nebo na společných kandidátkách s tímto hnutím.

STAN: S čím jdou starostové do voleb? Priority jsou různorodé
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Přednost mají v obcích především konkrétní investice, jako třeba v Dolní Lutyni. „Prioritou je dobudování páteřních chodníků podél silnic první a druhé třídy a dokončení rekonstrukcí důležitých objektů v obci. Zaměřit se ale chci také na vyšší bezpečnost občanů a zvýšení výtěžnosti tříděného sběru,“ řekl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.

Podobně to vidí starosta obce Vražné Vladimír Nippert, který by rád navázal na končící volební období i léta předchozí, kdy obec zaznamenala rozvoj. „Tentokrát bychom rádi vytvořili předpoklady pro realizaci v obci velmi chybějící víceúčelové haly pro tělovýchovu a sport a pro společenské akce  V obci není tělocvična ani sál,“ konstatoval Vladimír Nippert.

Také starostka Velké Polomi a předsedkyně Krajského výboru STAN v Moravskoslezském kraji Ludmila Bubeníková má jasno: dle architektonického návrhu realizovat novou náves v centru obce, v rámci finančních možností zajistit estetizaci a modernizaci několika objektů v majetku obce, řešit systém odvádění odpadních vod a – hospodařit s obecním majetkem transparentně a smysluplně.

Investice nejsou všechno

Nejsou to jen rekonstrukce a výstavba, co lidé ve vedení obcí považují za nezbytné pro budoucí spokojený život obyvatel. „Jednou z našich priorit je udržení devítileté školní docházky v místní základní škole. Nebo udržet dosavadní zdravotní péči, ordinaci praktického lékaře, pediatra a stomatologa, aby občané nemuseli dojíždět za základním ošetřením do města,“ zamyslela se nad svými prioritami Marta Otisková, dlouholetá starostka Lichnova na Bruntálsku.

Starostovi Bělé Karlu Krupovi jde krom jiného o udržení dynamického rozvoje turistiky a cestovního ruchu v obci, naproti tomu aktivity neprospívající životnímu prostředí a rekreačnímu potenciálu obce vítány nejsou. „Mojí prioritou číslo jedna je ochrana obce před nechtěnými a neschválenými podnikatelskými záměry. A také nadále intenzivně pracovat na získávaní státní půdy do majetku obce a tím posílit pozici obce v boji proti těžařům,“ uvedl Karel Krupa.

Dotace? Ano i ne

Zatímco mnohé obce vidí v dotacích vítaný zdroj financí, jinde příliš populární nejsou – mimo jiné pro často neúměrnou administrativní zátěž. „Já bych si přál zrušit veškeré dotace, nezatěžovat občany nesmyslnou byrokracii a spíše podporovat spolkovou činnost v obci,“ nechal se slyšet starosta obce Štěpánkovice Bernard Halfar.

K dotacím řekl své také starosta Rudné pod Pradědem Radomír Tománek: „Často se setkávám s návrhy, které jsou vhodné pro velké aglomerace nebo spádové oblasti a nejsou z technického a i finančního hlediska v možnostech obce, která má čtyři sta obyvatel. Tyto megalomanské snahy podporuje dotační politika a vytrácí se reálné využití.“

Aby mladí neodcházeli

Starosta Třemešné Rostislav Kocián vidí v prioritách spíše jednotlivosti. Chce prostě dále intenzivně pracovat na tom, aby v jeho obci bylo dobře. Mladým, starým, rodinám, zkrátka všem. „Jaképak priority? Podstatu práce tvoří koncepční přístup k řešení všech problémů souvisejících s životem v malé obci. Pokračovat v realizovaných projektech a pevně je zapracovat do každodenního života obce. Najít důvod, aby mladí lidé v obci zůstali anebo v naší obci nalezli trvalé místo pro svůj život,“ dodal Rostislav Kocián.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.