STAN: Soutěž o největší výmol má svého vítěze

21.09.2016 7:32

Starostové a nezávislí pro jižní Moravu ukončili hlasovací anketu o největší výmol na jižní Moravě. Nejvíce hlasů získal výmol obce Březina ležící v Drahanské vrchovině.

STAN: Soutěž o největší výmol má svého vítěze
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Anketa, která běžela od 22. července 2016 do 31. srpna 2016, měla za cíl poukázat na špatný stav krajských silnic a byla součástí předvolební kampaně politického hnutí Starostové a nezávislí pro jižní Moravu. Princip ankety spočíval v tom, že kdokoliv mohl zaslat fotografii „díry“ na silnici, která řidiče trápí již delší dobu. „Lidé z jihomoravského kraje nám zaslali celkem dvanáct fotek různých výmolů, které poukazují na nevhodný stav silnic v našem kraji. V anketě samotné pak hlasovalo na dva tisíce lidí a vítězný výmol obce Březina získal 451 hlasů,“ oznámil konečné výsledky ankety krajský předseda Starostů Radomír Pavlíček.

Starosta obce Březina, Martin Habáň (Starostové pro jižní Moravu), přitom na špatný stav krajské silnice poukazoval již delší dobu a plánoval ji opravit. „Krajská silnice v naší obci je už několik let v havarijním stavu, Správa a údržba silnic již dokonce vzdala větší opravy s odkazem na blížící se rekonstrukci. Ta se bohužel neustále oddalovala,“ říká Habáň a doplňuje: „Po dlouhých jednáních a projektování stavby se 13. září 2016 stavební stroje konečně zakously do povrchu a začala tak generální rekonstrukce celého průtahu obcí. Opravy skončí v srpnu 2017 a cena bude přibližně 54 milionů korun. Více než 12 milionu zaplatí obec Březina.“

Pomyslné druhé místo v hlasovací anketě získala obec Morkůvky v okrese Břeclav. „Když jsem viděla, kolik hlasů jsme v anketě získali pár dní po jejím vyhlášení, rozhodla jsem se nečekat a havarijní části vozovky v naší obci ihned opravit,“ reagovala na anketu Brigita Petrášová (Starostové a nezávislí), starostka obce Morkůvky.

55 % silnic v Jihomoravském kraji je v nevyhovujícím či havarijním stavu

Starostové a nezávislí si od celé akce slibovali především to, že se podaří vtáhnout obyvatele do místního dění a motivovat je k tomu, aby se zajímali o své okolí. To se do velké míry podle Martina Malečka, starosty Brna-sever, podařilo. „Dvanáct fotografií výmolů se může zdát málo, nicméně máme zprávy, že se samotné obce na základě této ankety začaly více zajímat o to, jak je to právě u nich se stavem silnic a začaly situaci řešit. A to považuji za skvělý výsledek,“ upozorňuje Maleček.

Právě pohodlné a bezpečné cestování je jednou z priorit Starostů a nezávislých ve volebním programu do Krajských voleb 2016. „55 % silnic v Jihomoravském kraji je v nevyhovujícím či havarijním stavu. Naším cílem pro nadcházející volební období je zrychlit opravy silnic II. a III. třídy díky lepšímu plánování a snížení cen stavebních prací ve výběrovém řízení,“ přibližuje volební program Starostů a nezávislých Martin Maleček. „Silnicemi to ale pouze začíná. Myslíme i na témata spojená s hromadnou dopravou, jako je řešení hlavního nádraží v Brně, a nezapomínáme ani na cyklisty, pro něž chystáme urychlenou projekční přípravu propojení kraje cyklostezkami severně od Brna,“ uzavírá Maleček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…