STAN: Středočeská koalice nestojí na přeběhlících

18.10.2016 22:09

Středočeská organizace hnutí Starostové a nezávislí konstatuje, že krajská koalice ANO, STAN a ODS má většinu hlasů i bez tří zástupců TOP 09. Rozhodně tedy nestojí na “přeběhlících”, jak tvrdí středočeská TOP 09.

STAN: Středočeská koalice nestojí na přeběhlících
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Zároveň ale STAN prohlašuje, že rozhodující jsou programové priority a směřování proti dosavadnímu “rathovskému” vedení kraje, k čemuž se tři zástupci zvolení za TOP 09 přihlásili.

  • Tři krajští zastupitelé za TOP 09 se přihlásili ke koalici, kterou tvoří ANO, STAN, ODS a právě zmínění zastupitelé, kteří byli zvoleni za TOP 09. I bez nich má koalice pohodlnou většinu 41 hlasů, neznamená to tedy, že stojí a padá s těmito třemi hlasy.
     
  • Tyto tři hlasy navíc - a tudíž většinu 44 hlasů v 65-členném zastupitelstvu ale vítáme.
     
  • Pokud středočeská TOP 09 hovoří o “přeběhlících”, středočeský STAN je takto nevnímá (a připomíná stanovisko čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga ze 14. 10., podle kterého “většina strany” má za to, že by se TOP 09 měla podílet na krajské koalici) a rozepře chápe jako vnitřní věc TOP 09.
     
  • Středočeský STAN považuje za nešťastné, aby jakýkoliv zastupitel zvolený za TOP 09 (nejen zmínění 3 zastupitelé) seděl v opozici spolu s komunisty, když mají velmi výraznou programovou shodu se stávající koalicí.

Vít Rakušan, lídr kandidátky STAN: „Pokud se tři zastupitelé za TOP 09 přihlásili ke změnám, které v kraji po vládě Rathových pohrobků musejí nastat, pak mi přijde krajně nevhodné, aby zasedli v opozici právě po boku těch, které kritizovali.”

Věslav Michalik, předseda středočeského STAN: „Přeběhlík někam přebíhá, tito zastupitelé nikam nepřeběhli, naopak se hlásí k programu TOP 09 pro krajské volby. Skutečnost, že se TOP 09 nedokázala dohodnout na tom, zda dá přednost programové shodě a realizaci svého programu před osobními neshodami mně opravdu mrzí. V tomto kontextu rovněž chápu rozčarování vedení TOP 09 nad nejednotností svých pěti zastupitelů. Nevidím však důvod, proč se neopřít i o hlasy tří z nich, když máme programovou shodu.”

STAN Středočeský kraj

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…