STAN: Středočeský kraj chce vydat záruku. Pomůže tím stavební firmě

15.12.2014 7:31

Rada Středočeského kraje předkládá zastupitelstvu ke schválení vydání další záruky. Tentokrát chce pomoci obci Doubravčice, ve skutečnosti však firmě Zepris, a to částkou 39 milionů Kč. Klub TOP09 a STAN s vydáním záruky nesouhlasí.

STAN: Středočeský kraj chce vydat záruku. Pomůže tím stavební firmě
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Středočeský kraj patří k nejzadluženějším krajům v republice. Dluží přes pět miliard a libuje si ve vydávání záruk, ze kterých pak zpravidla musí plnit. Jsou to záruky za úvěry krajských nemocnic z roku 2008. Je to záruka pro nemocnici v Mladé Boleslavi z roku 2011 související s podivným tendrem a firmou Neocity Ron s.r.o.. Nyní chce vydat záruku pro obec Doubravčice. Pomůže tím ale především soukromé stavební firmě Zepris, které Doubravčice dluží 39 milionů Kč.

Zepris chce totiž svojí pohledávku za obcí Doubravčice prodat bance, která však odkoupení pohledávky podmiňuje bonitní zárukou. „Z předložených materiálů vyplývá, že obec Doubravčice má s firmou Zepris dohodnutou smlouvu o zápůjčce, na základě které by firmě Zepris splácela svůj závazek dalších patnáct let. Tedy obec Doubravčice má svůj závazek vůči firmě Zepris vyřešený. Z pohledu krajského zastupitele nevidím žádný důvod k tomu, aby kraj vydával záruku pouze proto, aby firma Zepris mohla svoji pohledávku za obcí Doubravčice dále postoupit bance a tudíž inkasovat peníze ihned namísto patnácti splátek. Nevidím žádnou oporu v zákoně o krajích proto, abychom vstupovali do obchodních vztahů mezi dvěma subjekty a zcela zbytečně riskovali veřejné peníze. Takto nevypadá péče řádného hospodáře.“ Sdělil předseda klubu TOP09 a STAN Věslav Michalik (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…