STAN: Vláda odmítla nabízenou pomocnou ruku a rozhodla se pro nicnedělání

10.09.2020 16:45

Poslanci hnutí STAN spolu s dalšími opozičními stranami svolali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde se měly řešit návrhy zákonů pro řešení nadcházející podzimní epidemie. Zástupci vládní koalice však odmítli o návrzích jednat.

STAN: Vláda odmítla nabízenou pomocnou ruku a rozhodla se pro nicnedělání
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Veškeré zmatky a nejednoznačnosti v tom, co nám vláda říká a přikazuje, vedou v důsledku k jednomu: lidé nedodržují ani smysluplná opatření, nemoc v podstatě popírají, sociální distancing se zanedbává, stejně jako důkladná hygiena," říká předseda hnutí Vít Rakušan.

I to byl důvod, proč jsme na mimořádné schůzi chtěli vládě nabídnout pomocnou ruku v řešení nastávající krize.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí

„Chtěli jsme vládě pomoci s řešením vznikajících problémů, ale koaliční poslanci nechtěli pracovat, premiér nedorazil a my se ve finále dočteme, že on sám má vše pod kontrolou. Výsledkem tohoto nicnedělání je, že jsme se dostali do jedné z nejhorších situacích v Evropě. Čísla nakažených rostou, nejsou připravené žádné legislativní kroky a nastávají zmatky v komunikaci i přijatých opatřeních. Nechci, aby se naše země znovu dostala do fáze, kdy se kvůli nepřipravené vládě zavřou firmy, obchody i hranice,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

Boj za finanční kompenzaci krajům nevzdáváme

Vládní koalice odmítla spolu s dalšími návrhy projednat i návrh na finanční kompenzaci krajům, což může ohrozit nejen investice v regionech, ale také mandatorní výdaje v oblasti zdravotnictví, školství nebo dopravy.

„Kraje důsledkem letošních opatření přijdou o několik miliard, což bude znamenat výrazný zásah do jejich rozpočtů. Vláda odmítá tyto výpadky kompenzovat, což může ohrozit kvalitu života lidí v regionech. To nemůžeme dovolit. Proto na další schůzi budeme navrhovat zařazení systémové změny rozpočtového určení daní na pořad schůze. Tato změna z pera několika krajských zastupitelstev je spravedlivým přerozdělením do budoucna a zároveň našim regionům přinese až osmnáct miliard navíc,“ doplňuje poslankyně STAN Věra Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče