STAN: Vláda ztíží čerpání peněz malým podnikatelům na venkově

07.10.2014 19:39

Vládnoucí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL má jasný vzkaz pro malé podnikatele na venkově: k penězům z evropských fondů se jen tak nedostanete.

STAN: Vláda ztíží čerpání peněz malým podnikatelům na venkově
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Vládnoucí koalice je neústupná, když nechce umožnit malým podnikatelům čerpání evropských peněz prostřednictvím místních akčních skupin (MAS). populární masky by nově měla zastoupit organizace Ministerstva průmyslu a obchodu CzechInvest.

„Nevstřícným přístupem k místním akčním skupinám vláda zásadně ztíží život malým podnikatelům, pro které tento způsob čerpání měl a i nadále mohl mít významný přínos,“ řekla členka podvýboru pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci Věra Kovářová (STAN) a dodala: „Tyto kroky jsou v rozporu s tím, co vládnoucí strany před volbami slíbily, tedy že sníží nezaměstnanost a zvýší konkurenceschopnost lidí v sektoru mikropodnikání.“

MAS jsou přitom vhodným a levným nástrojem, jak mohou malí podnikatelé získat evropskou podporu pro své podnikání. „V tuto chvíli síť místních akčních skupin zahrnuje asi 98 procent území České republiky, včetně regionů s vysokou nezaměstnaností. Je tedy naprosto nesmyslné tento systém měnit a přenášet plošně rozhodovací pravomoci do centra. CzechInvest si bude muset najmout nové lidi, aby všechny žádosti stíhali vyřizovat, ale ani to nezajistí hladký průběh, navíc jejich znalosti podmínek v jednotlivých regionech jsou nedostatečné,“ vyjádřil své obavy předseda STAN a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Centralizace systému čerpání evropských peněz bude vždy negativním jevem, který se podepíše na efektivitě čerpání. Žadatelé o evropskou podporu, kteří tak doposud činili přes MAS, se budou muset připravit na nový systém žádostí a zdlouhavá vyřizování, což se podepíše i na úbytku času pro samotné podnikání,“ dodala poslankyně Věra Kovářová.

Podvýbor pro evropské fondy, který celou záležitost dnes projednával, jednomyslně vyzval ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby jeho úřad postoj k malým venkovským podnikatelům přehodnotil. Pro toto usnesení hlasovali i vládní poslanci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…