STAN: Výroky Tomia Okamury o našem hnutí jsou lživá

14.02.2015 11:07

Stanovisko hnutí STAN k výrokům Tomia Okamury, které pronesl v České televizi.

STAN: Výroky Tomia Okamury o našem hnutí jsou lživá
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Hnutí Starostové a nezávislí považuje vyjádření Tomia Okamury pro Českou televizi ve vztahu k hnutí STAN za lživá a poškozující. Pan Okamura vysvětloval, proč jeho strana nemá členy, a argumentoval tím, že postupoval stejně, jako hnutí STAN v minulosti. Opak těchto tvrzení je však pravdou.

Hnutí STAN bylo naopak v prvních letech svého celostátního působení absolutně otevřené a příznivci hnutí měli dokonce právní nárok stát se registrovanými členy hnutí se všemi právy a povinnostmi (tzn. právo hlasovat, kandidovat, volit v hnutí). Tento přístup absolutní otevřeností byl podmíněn jedinou podmínkou, a to, že příznivec musel souhlasit s programovým směřováním hnutí (čl. 2 Stanov).

Každému komunálnímu politikovi hnutí STAN chtělo umožnit, aby se přihlásil k hnutí, aniž by se krajské organizace mohly zapouzdřovat do sebe a odmítat přístup žadatelům. Každý, kdo tedy chtěl vstoupit do hnutí, toho mohl dosáhnout za podmínky souhlasu s programem hnutí. Díky tomuto postupu se hnutí STAN podařilo získat více než 1100 příznivců během dvou let. Jediné, co těmto registrovaným příznivcům bylo zapovězeno, byla nemožnost být zvolen do nejvyššího orgánu hnutí - předsednictva. O tuto možnost se mohli ucházet až po uplynutí právě oněch dvou let činnosti v hnutí. Důvod je pochopitelný. Za hnutí z nejvyšších pozic by měli hovořit ti, kteří se v hnutí dlouhodobě angažují.

Teprve v roce 2012 byly stanovy hnutí změněny tak, že přístup do hnutí již nebyl právně nárokovatelný. Vycházeli jsme z toho, že ten, kdo chtěl do hnutí vstoupit, to mohl učinit již během 3 let této absolutní otevřenosti.

Od roku 2012 o vstupu do hnutí rozhodují krajské organizace a nárok na vstup do hnutí již není právně nárokovatelný. I přesto hnutí získává ročně přes 100 příznivců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…