STAN, ZHN a ZVUK 12 půjdou do krajských voleb na Zlínsku společně

02.11.2015 13:43

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), Zlínské hnutí nezávislých (ZHN) a ZVUK 12 vytvoří pro krajské volby ve Zlínském kraji v roce 2016 společnou kandidátku. Memorandum o spolupráci a podpoře podepsali předsedové jmenovaných stran v pondělí 19. října ve Zlíně.

STAN, ZHN a ZVUK 12 půjdou do krajských voleb na Zlínsku společně
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Máme k sobě politicky, ale i lidsky blízko. Spolupracujeme dlouho, vyznáváme stejné hodnoty. Jsem velice rád, že se budeme ucházet o hlasy voličů společně,“ sdělil Petr Gazdík, 1. místopředseda hnutí STAN. „Jednání nebyla složitá, máme společné cíle,“ konstatoval František Petr, předseda ZHN. „Se Starosty i některými osobnostmi ze ZHN už spolupracujeme na zlínské radnici a jde o spolupráci výbornou. Věřím, že bude stejná i na krajské úrovni,“ prohlásil Jiří Kašík, předseda hnutí ZVUK.

Společná kandidátka dostala název Starostové a nezávislí. Společně se postaráme o náš kraj. Přestože se volební program teprve tvoří, memorandum už obsahuje závazky a postoje, se kterými chtějí kandidáti předstoupit před občany regionu. Patří mezi ně například:

• zastavení dalšího zadlužování Zlínského kraje

• záchrana Krajské nemocnice T. Bati, dostupná sociální a zdravotní péče napříč krajem

• prosazení účinných opatření v boji proti korupci a klientelismu

• preference kraje šetrného k životnímu prostředí a podporujícího zlepšování kvality života občanů včetně bydlení

• zlepšení stavu silnic

• odmítnutí podpory rady kraje, která by byla založena na spolupráci s KSČM

V rámci Zlínského kraje chtějí hnutí navázat i na to dobré, co se podařilo v minulých pěti letech ve městě Zlíně, jehož radnici už druhé volební období vede koalice v čele se STAN. „Snažíme se co nejlépe pracovat pro Zlíňany a naše město. Rádi bychom své zkušenosti nabídli i lidem v kraji,“ vzkázal zlínský primátor Miroslav Adámek. Podle místopředsedy krajského výboru STAN a náměstka primátora Ondřeje Bětáka by úspěch v krajských volbách městu Zlínu pomohl k rychlejšímu rozvoji. „Kraj je pro město klíčový partner, bez něj s řadou věcí nepohneme. Za příklad můžu uvést obchvat Zálešné. V současné době spolupráce není příliš dobrá, protože v čele kraje a radnice sedí představitelé jiných stran a mají tak na řešení problémů odlišné názory. A stejné to je i v dalších městech a obcích regionu,“ nepochybuje Ondřej Běták.

Podpis memoranda je prvním z kroků v přípravě na volební kampaň v příštím roce. Kromě sestavení kvalitního programu patří mezi klíčové úkoly i výběr kandidátů. Je jisté, že se na kandidátní listině objeví celá řada úspěšných komunálních politiků. „Na radnicích a obecních úřadech už naši lidé ukázali, že umí pracovat pro jiné, že mají svou kvalitu a nyní už i zkušenosti. My nebudeme tahat neznámá jména jako králíky z klobouku, ale nabízet prověřené osobnosti,“ ujistil Petr Gazdík.

Kdo společnou kandidátku tří hnutí povede z pozice lídra dosud není jisté. Debaty probíhají a to na mnoha úrovních. V médiích se nejčastěji skloňují jména Petra Gazdíka a Miroslava Adámka. „Jde jen o úvahy a možné varianty, konečné rozhodnutí teprve padne, možná i za několik měsíců. Nikdo z nás se na pozici lídra netlačí. Všichni ale chceme pomoci k co nejlepšímu volebnímu výsledku, kterým by umožnil Zlínský kraj rozvíjet,“ ujistil Miroslav Adámek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice