STAN: Zachránili jsme stavebníky rodinných domů, náklady za pozemek klesnou

25.05.2016 12:21

Poslanecká sněmovna na návrh klubu TOP 09 a Starostové opravila zákon o zemědělském půdním fondu a snížila poplatky za vynětí pozemků pro výstavbu rodinných domů a veřejných staveb. Nyní zaplatí stavebníci tisíce, v případě nejkvalitnější půdy maximálně desetitisíce korun.

STAN: Zachránili jsme stavebníky rodinných domů, náklady za pozemek klesnou
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

"Jsme přesvědčeni, že jsme fakticky zabránili dalšímu vylidňování menších obcí, odkud odcházejí zvláště mladí lidé. Právě oni, jejich rodiny, jsou ale přeci základem budoucího rozvoje venkova,” vysvětluje předseda STAN a poslanec Petr Gazdík (klub TOP 09 a Starostové).

Dosavadní znění zákona, které znamenala neúměrnou zátěž dalších statisíců korun jen za vynětí pozemku z půdního fondu, fakticky brzdilo stavebníky rodinných domů. Napříště by se za vynětí pozemku z půdního fondu pro dům o ploše 200 čtverečních metrů mělo platit zhruba 36 tisíc korun.

„Jde skutečně o výrazné snížení. Dosavadní podoba zákona celý stav jen prodražovala s řada lidí by si tak výstavbu nemohla dovolit. Pro obce je úspěchem, že se podařila odstranit i dikriminace při výstavbě pozemních komunikací,” vysvětluje poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové), proč dnes přijatou novelu navrhla.

„Za tu dobu jsme zaznamenali stovky dotazů, protestů a roztrpčených reakcí. Mnoho lidí s výstavbou domu čekalo, zda novela projde a rozvoj obcí to brzdilo,” dodává Petr Gazdík.

Boj o změnu zákona, který vloni prosadila Sobotkova vláda, trval několik měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.