STAN a KDU-ČSL chtějí diskuzi s prezidentem, návrh v Senátu neprošel

03.12.2014 19:54

Senátní kluby Starostové a nezávislí a KDU-ČSL a nezávislí jsou nespokojeni s dnešním nepřijetím usnesení Senátu, podle kterého měl být přizván prezident Miloš Zeman na příští schůzi Senátu dne 10. prosince 2014. Jen 30 senátorů souhlasilo, proti návrhu hlasovalo 27 senátorů, dalších 9 se hlasování zdrželo. Ke schválení návrhu bylo třeba 34 hlasů. Oba kluby konstatují, že nepřijetí návrhu může být chápáno jako lhostejnost senátorů k vůli svých voličů.

STAN a KDU-ČSL chtějí diskuzi s prezidentem, návrh v Senátu neprošel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

"Veřejnost se na nás obrací, chodí nám osobní e-maily, s tím, abychom se současnou situací, s chováním pana prezidenta něco udělali. Lidé si jsou vědomi toho, že mohou nanejvýš vyjít do ulic s červenou kartou," vysvětluje Jan Horník, předseda senátního klubu Starostové a nezávislí. "Proto jsme chtěli spolu s klubem Starostů pana prezidenta pozvat na příští schůzi Senátu," dodává Petr Šilar, předseda KDU-ČSL a nezávislých. "Stejně jako veřejnost jsme znepokojeni nedávnými výroky prezidenta Miloše Zemana a jako ústavní činitelé, kteří byli řádně zvoleni, bychom neměli mlčet," doplňuje Horníka jeho kolega Jiří Šesták. "Mrzí mě u senátorek a senátorů, kteří hlasovali proti, že vlastně podporují prezidenta Zemana v jeho skandálním chování", říká Petr Šilar.

Senátoři poukazují na Zemanovy výroky v České republice, ale i v zahraničí, které na naši zemi nevrhají dobré světlo a nepůsobí reprezentativně. Jde zejména o odmítání agresivního chování Ruska vůči Ukrajině. "Chceme, aby mezi nás prezident přišel, své chování vysvětlil a obhájil. Chceme vyvolat diskuzi," shodují se senátoři Horník a Šilar. Znepokojuje mě zejména to, že prezident neprosazuje ve světě hodnoty, na nichž stojí západní civilizace, tedy základní lidská práva. Je potřeba, aby svoje postoje Senátu vysvětlil", uvedl senátor Zdeněk Papoušek.

Oba senátní kluby se chystají prezidentu Miloši Zemanovi poslat otevřený dopis, ve kterém chtějí sdělit své znepokojení a nesouhlas s některými projevy a výroky. Zároveň se oba kluby budou snažit, aby Senát na své příští schůzi o návrhu přizvání prezidenta hlasoval znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…