SZ: Komunální volby byly pro nás úspěšné

15.10.2014 22:14

Významným úspěchem skončily komunální volby pro kandidáty a kandidátky Strany zelených (SZ). Napříč republikou zaznamenaly zelené kandidátky více než 20% nárůst počtu zastupitelů. V zastupitelstvech měst, obcí a městských částí zasedne celkem 265 zástupců a zástupkyň nominovaných zelenými.

SZ: Komunální volby byly pro nás úspěšné
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Pro zelené to znamená pětinový nárůst zastupitelů oproti roku 2010. Zelení budou nově zastoupeni ve 165 městech a obcích, tedy na 80 % míst, kde kandidovali. Oproti minulému volebnímu období jde o 22% nárůst.

“Výsledky komunálních voleb jednoznačně ukazují, že zelení napříč republikou posilují. Lidé stojí o poctivé vedení radnic, které dodržuje svoje sliby a prosazuje demokratickou politiku citlivou vůči lidem i prostředí ve kterém žijeme. Jsem ráda, že nyní budeme mít více možností dokázat, že zelení umí hájit veřejný zájem v celé republice,” uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Největší úspěchy zelení zaznamenali v Jihomoravském nebo Ústeckém kraji. Nárůst počtu zastupitelů v Ústeckém kraji dosáhl 50 %, v počtu zastoupených obcí pak dokonce 78 %.

“Uspěli jsme jednak v obcích, kde předchozí vlády dovedly své korupční umění k dokonalosti a občané volbou zelených a jejich spojenců dali najevo touhu po zodpovědné a lidem blízké politice. A dále v obcích, kde dlouhodobě usilujeme o zlepšení kvality života. V jejich čele samozřejmě stojí Horní Jiřetín,” uvádí Jiří Škoda, předseda zelených v Ústeckém kraji.

Možný návrat do exekutivy znamenají výsledky pražské Trojkoalice, která s výsledkem 11,21 % hlasů a osmi mandáty (z nichž jsou 4 nominanti zelených) míří na magistrát. Výrazně posílily i pražské městské části, kde zelení získali celkem 58 mandátů.

“Trojkoalice v Praze skončila na třetím místě před ČSSD a ODS. V koaličních jednáních jsou pro nás nejdůležitější programové priority jako je územní plán chránící město před developery, investice do městské hromadné dopravy, stejně jako investice do městských částí, tak aby efektivně mohly řešit nedostatek míst ve školkách,” uvádí Petr Štěpánek, lídr pražské Trojkoalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.