SZ: Vláda i celá EU by měly okamžitě zastavit export zbraní do Ruska

11.03.2014 13:58

Strana zelených požaduje, aby Česká republika a další členské státy Evropské unie okamžitě zastavily vývoz zbraní do Ruska. Z České republiky ročně putuje do Ruské federace vojenský materiál v hodnotě stovek milionů korun. Zastavení dodávky českého vojenského materiálu podle zelených deklaruje postoj ČR k řešení konfliktu na Krymu.

SZ:  Vláda i celá EU by měly okamžitě zastavit export zbraní do Ruska
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Pokud se Česká republika a Evropská unie snaží přispět k co nejsmírnějšímu řešení situace na Krymu, nemůže nečinně přihlížet, jak z Evropy do Ruska proudí stovky tisíc zbraní. Je třeba okamžitě zastavit export českého, německého a francouzského vojenského materiálu a zbraní. Vyzýváme proto českou vládu i EU, aby na vývoz zbraní do Ruska okamžitě uvalily embargo,” uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.

Jen v roce 2012 byl z České republiky do Ruské federace vyvezen vojenský materiál v hodnotě více než 135 milionů Kč [1]. Celá EU pak mezi lety 2007 a 2011 vyvezla do Ruska zbraně za celkem 900 milionů EUR [2].

“Je politicky neodpovědné, když například vlády Německa a Francie dopustí, aby místní zbrojní koncerny zásobily Rusko nejmodernější válečnou technikou,” uvedla Rebecca Harms, europoslankyně za zelené a spolupředsedkyně frakce Zelených/ESA v Evropském parlamentu.

Podobné zbrojní embargo požadující po členských státech EU zastavení vývozu zbraní, vydala Rada EU v srpnu roku 2013 po krvavých masakrech v egyptské Káhiře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.