SZ: Vláda se nesmí nekriticky podbízet státům, které svobodu lidí ignorují

07.03.2015 21:21

SZ podporuje Den Tibetu

SZ: Vláda se nesmí nekriticky podbízet státům, které svobodu lidí ignorují
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

elení na desítkách radnic, veřejných i soukromých místech i letos vyvěsí tibetské vlajky, jakožto symbol solidarity s tibetským lidem. Strana zelených (SZ) se tak již tradičně připojuje k celosvětové akci, jejímž cílem je upozornit na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Podle SZ musí být ochrana lidských práv zohledňována vládou i jednohlasnou zahraniční politikou při prosazování hospodářských zájmů ČR.

Strana zelených považuje za důležité, aby ČR nadále důsledně podporovala obranu lidských práv ve světě. Česká vláda by neměla stavět lidská práva ve světě do ústraní kvůli údajným zájmům exportu a byznysu. Zelení jsou přesvědčeni, že dodržování lidských práv a lidské svobody je nejdůležitějším aspektem svobodného státu. Právě proto by jejich dodržování mělo být klíčové pro zahraniční politiku ČR i EU.

Vyvěšením tibetské vlajky na desítkách míst v Česku dáváme najevo, že nezávislost Tibetu je pro nás symbolem existence demokracie ve světě. Je evidentní, že problém mírového uspořádání není vzdálen tisíce kilometrů – na příkladu pouhých 275 km, které nás dělí od hranice Ukrajiny se můžeme přesvědčit, že situace se týká i nás v Evropě. Zelení v Česku i v Evropě věří, že zahraniční zájmy je možné udržitelně prosazovat pouze ruku v ruce s obranou lidských práv a svobod,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Mezi desítkami obcí, které se letos do akce Vlajka pro Tibet zapojují, jsou také radnice a zastupitelstva měst a obcí, kde mají zastoupení zelení. Akci podpoří i zelení senátoři. Vlajku vyvěsí zelení například na několika pražských a brněnských radnicích, dále v Liberci, Ústí nad Labem, Havlíčkově Brodě, Táboře, Třeboni či Boskovicích. Na některých místech jsou naplánovány i doprovodné akce. Na náměstí v Chomutově budou žáci škol vyrábět mandalu a nový primátor Daniel Černý (nominovaný za SZ) bude po celý den nosit tričko s tibetskou vlajkou. V Opavě se chystá promítání filmů o Tibetu, prodej výrobků Tibeťanů a výstava fotografií zastupitelky a místopředsedkyně SZ Pavly Brady, která Tibet navštívila. Výtěžek z těchto akcí věnují zelení na stravu a lékařskou péči malých mnichů z kláštera Diskit v Himálajích. V Havířově mohou zájemci přijít na přednášku Milana Špaka o jeho nedávné cestě po Tibetu. Plzeňští zelení zase připravují pro děti malování tibetské vlajky v parku.

“Sama jsem před lety Tibet navštívila a vím, jak je pro Tibeťany mezinárodní podpora důležitá.  Naše politická reprezentace, vládu a prezidenta nevyjímaje, by se proto neměla nekriticky podbízet  státům, pro které jsou lidská práva na okraji zájmu. Nesmíme zapomínat, že se ještě nedávno porušovala lidská práva také v naší zemi a také nám pomáhala podpora demokratických států. Je povinností České republiky vzít tuto zodpovědnost nyní také na sebe,” uvádí Pavla Brady, místopředsedkyně Strany zelených.

Strana zelených si každoročně 10. března připomíná začátek násilně potlačeného Tibetského národního povstání v roce 1959, během něhož Čína připravila o život desítky tisíc většinou neozbrojených Tibeťanů, kteří se marně pokusili obnovit nezávislost Tibetu ztracenou o deset let dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…