SZ: Ztracené miliardy z OKD - my nic, to politici

13.10.2015 6:26

Začal soud o ztracené miliardy, které byly vyvedeny z OKD v roce 2004. Obviněni jsou nyní úředníci tehdejšího Fondu národního majetku (FNM) Kuta a Škurek, kteří měli státu způsobit škodu za více než 5 miliard korun.

SZ: Ztracené miliardy z OKD - my nic, to politici
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Jednání probíhá u obvodního soudu pro Prahu 2. Obžaloba je viní z toho, že byli zodpovědní za obsah smlouvy, podle níž prodala tehdejší vláda pod vedením Stanislava Grosse (ČSSD) podíl státu v OKD firmě Karbon Invest výrazně pod cenou. Obvinění se nyní odvolávají na tehdejšího ministra Sobotku (ČSSD) a Urbana (ČSSD).

V průběhu 90. let proběhla částečná privatizace OKD, především prostřednictvím kupónové privatizace, část akcií OKD získaly také obce. V roce 1997 bylo sníženo základní jmění tak, že Fond národního majetku České republiky ztratil ve společnosti majoritu. Prostřednictvím brokerské společnosti začal akcie mimo vlastnictví FNM skupovat ostravský podnikatel Stanislav Pros. Zanedlouho získal stejný podíl jako FNM a klíčovým se stal 5 % podíl ve vlastnictví obcí v Moravskoslezském kraji. Ty se mu podařilo získat a v roce 1998 na valné hromadě OKD vystupoval už jako majoritní vlastník.

Do celé věci se pak vložili manažeři OKD Petr Otava a Viktor Koláček (a Jan Przybyla); jejich společnost K.O.P. (vlastnící podíly v Českomoravských dolech, Metalimexu a Sokolovské uhelné) a nově založená Karbon Invest.

Stát viní dvojicí právě z toho, že byli zodpovědní za přípravu špatné smlouvy, podle níž vláda Stanislava Grosse (ČSSD) prodala svůj 46 % v OKD firmě Karbon Invest výrazně pod cenou a stát tak měl přijít o více než 5,7 miliardy korun. Svědectví u soudu tak bude brzy čekat i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Posudek na hodnotu státního podílu v OKD byl navíc napsán za pouhé 4 týdny a podle obžaloby v něm navíc chyběla cena za 44.000 nebo více než 100 rekreačních chat, které tehdy OKD vlastnilo. Obžalovaní se hájí tím, že posudek byl správný, protože nehodnotil celý majetek ale jen akcie. Konečné rozhodnutí o prodeji však učinila vláda s ministrem Bohuslavem Sobotkou a státní podíl v OKD prodala, přestože už tehdy měla jinou vyšší nabídku, od společnosti Penta. Hlavní líčení má pokračovat 20. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…