SZ požaduje důsledné prošetření zásahu policie na středeční demonstraci

02.07.2015 18:02

Strana zelených (SZ) je silně znepokojena chováním policie při zásahu na středeční demonstraci na Václavském náměstí. SZ považuje za nepřípustné, aby radikálové otevřeně vyhrožovali komukoliv smrtí, zatímco policie neadekvátně zasahuje proti občanům, kteří s tím nesouhlasí. Zelení proto vyzývají vládu a ministra vnitra ke skutečně důslednému prošetření chování policie a vyvození důsledků.

SZ požaduje důsledné prošetření zásahu policie na středeční demonstraci
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Šibenice jsme tu v minulosti již několikrát měli. Naposledy je používali komunisté, před nimi nacisté. Je nepřípustné, aby se za dohledu policie v demokratické společnosti takové symboly objevovaly jako výhrůžka smrtí. V den odchodu Nicholase Wintona, muže, který zachránil osudy stovek dětí, stovek lidských životů, stovek uprchlíků, přichází někdo, kdo takové činy popírá. Akce na Václavském náměstí ukazuje radikalizaci společnosti, proti které je třeba bojovat a důsledně jí předcházet například již ve školách,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

“Tak otevřený projev nenávisti a vyhrožování tu dlouho nebyl - v centru Prahy, za osobní účasti českého zákonodárce a dohledu policie. Policii děkuji, že sice zpočátku poklidně sledovala, jak se šíří nenávist a vyhrožuje se smrtí dalším osobám, ale nakonec se rozhoupala a razantně zasáhla proti člověku, který po Tomiu Okamurovi hodil vajíčko. Ano správně tleskám. Takové násilné projevy, jako je házení vajíčka, tu trpět nebudeme,” uvedl ironicky senátor Václav Láska (SZ). “Jako senátor se budu ministra vnitra dotazovat, zda je opravdu v pořádku, aby policie zajišťovala volný průchod demonstrantům, kteří jiným vyhrožují explicitně a veřejně smrtí,” dodal.

Akci by mělo věnovat pozornost i státní zastupitelství

“Někteří účastníci včerejší demonstrace na Václavském náměstí zřetelně překročili meze pro jednání v demokratickém právním státu. Nošení šibenic s výzvami proti EU a proti imigrantům vskutku překračují meze svobody politického projevu v demokracii. Včerejší akci by mělo věnovat pozornost i státní zastupitelství, neboť někteří účastníci demonstrace se možná mohli dopustit podněcování k násilné trestné činnosti proti skupině osob - imigrantům a některým politikům. Rovněž Ministerstvo vnitra by mělo zkoumat, zda někteří na demonstraci účastní exponenti politických stran a hnutí, jejichž jednání je přičitatelné těmto stranám, svými projevy na demonstraci nedali najevo, že politické uskupení, jehož jsou členy, překračuje ústavně vymezené mantinely pro demokratické politické síly. Důsledkem by proto mohl být podnět ke zrušení takových politických stran či hnutí, neboť extrém, k němuž včera na demonstraci došlo, už do jednání reprezentantů demokratických politických sil nepatří. Nelze připustit, aby se diskuse o řešení palčivých problémů současnosti odvíjela stylem, který zavání neliberálními tendencemi, ohrožujícími samou podstatu demokracie. Demokracii je totiž třeba stále bránit,” uvádí senátorka za SZ Eliška Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.