Šafránková (SPD): Plánovaná daňová revoluce se jednou zapíše do ekonomických učebnic černým písmem

11.11.2020 19:58

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny 11. listopadu 2020, vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021.

Šafránková (SPD): Plánovaná daňová revoluce se jednou zapíše do ekonomických učebnic černým písmem
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo. Dovolte mi se krátce vyjádřit také k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2021, dnes spíše v obecné rovině, přičemž své konkrétní pozměňovací návrhy představím pak ve druhém čtení.

První čtení státního rozpočtu se má týkat jeho základních údajů a parametrů. Objemu a výše jeho plánovaných příjmů, výdajů a rozpočtového deficitu. Ráda bych dodala anebo rozpočtového přebytku. Ale to je dnes, bohužel pro většinu našich občanů, zvláště těch mladších, pojem, který znají jen z ekonomických dějin nebo z ekonomické science fiction. Nejsem asi první z těch, kdo zde v této souvislosti v první řadě bude bít na poplach proto, že návrh rozpočtu, který je nám předkládán, vychází z naprosto jiné ekonomické a legislativní reality, než která bude na jeho příjmové straně v roce 2021, s největší pravděpodobní platit.

To je něco naprosto neslýchaného a bezprecedentního. Člověk se až zdráhá uvěřit, zda to předkladatel, tedy vláda, může myslet vážně. Od české vlády je tento postup zcela nezodpovědný. Vůči celému systému veřejných financí, vůči občanům, podnikatelům, vůči obcím a krajům. Vůči všem. Jde o věc, která se jednou zapíše do ekonomických učebnic černým písmem jako výstražný případ toho, jak se veřejné finance v žádném případě spravovat nemají. Ano, hovořím o plánované daňové revoluci, která ovšem není očekávatelným soubojem vládní koalice a opozice. Ale bitvou premiéra vlády pana Babiše a jejím prvním vicepremiérem panem Hamáčkem, což je opět minimálně evropský unikát.

Vůči samosprávám jde navíc v mnoha případech o likvidační krok a o projev vrchnostenské arogance, která nemá obdoby. Doslova i příslovečnou ránu z milosti. Nehledě na očekávatelný a nevyhnutelný pokles jejich investičních aktivit, což se negativně projeví na celkové agregátní poptávce, a tím i na tempu celkového restartu ekonomiky po koronavirovém šoku, což má být údajně dle vlády, jedním z cílů rozpočtu. Poradní ekonomické orgány vlády v této souvislosti upozorňují, že pokud vláda urychleně nepřistoupí ke kompenzaci předpokládaného a nepřiznaného výpadku daňových příjmů, buď zvýšením jiných daní, což odmítáme, anebo snížením výdajů, což hnutí SPD preferuje, lze očekávat další propad našeho strukturálního deficitu až o zhruba 1,3 % hrubého domácího produktu. Přičemž toto takzvané celkové strukturální saldo, které bylo ještě nedávno v přebytku 0,4 % hrubého domácího produktu, by se tak mohlo v roce 2021 dostat až do schodku ve výši 6 % hrubého domácího produktu.

Zatímco jeho zákonná hranice činí po poslední úpravě, už i tak nepřijatelná, minus 4 %. Navíc není k dispozici vládou přislíbený plán konsolidace veřejných financí. A to nemluvím o závažném porušení samotných základních pravidel procesu tvorby rozpočtu ze strany vlády. Mimochodem, německá vláda plán konsolidace veřejných financí a snižování rozpočtového schodku, nedávno předložila. A pokud jej dodrží, je docela dobře možné, že v roce 2022, bude český rozpočtový deficit už dokonce vyšší, než u našich, osmkrát lidnatějších sousedů.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Ne relativně, ale nominálně v absolutních číslech. Dále také platí, že projednávání a konstrukce jednotlivých rozpočtových kapitol, vychází ze zastaralého rozpočtového výhledu, což jen generuje další závažné problémy. Návrh rozpočtu nezohledňuje ani předpokládané zrychlení odpisů a snížení spotřební daně u nafty, což je propad o dalších více než 20 mld. na straně rozpočtových příjmů. Velké problémy a nesrovnalosti vidím i na výdajové straně rozpočtu. V tom smyslu, že významná část, zejména sociálních výdajů, je rozpočtována na úrovni výdajů státního rozpočtu na rok 2020, tedy absolutně bez zohlednění dopadů epidemie koronaviru.

Ale hlavně, je neakceptovatelné, že v den zahájení projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně, neznáme reálnou podobu jeho příjmové stránky. Respektive, že víme, že tak, jak je k nám předkládána, nebude odpovídat realitě. A tím pádem realitě neodpovídá ani prezentovaná výše rozpočtového deficitu. To nelze přejít mlčením. A už vůbec nelze se na tomto aktivně svou podporou podílet. Kolegyně a kolegové, já neupírám vládě právo předložit návrh rozpočtu zcela dle jejich vlastních představ. I kdyby měl obsahovat velký deficit, byť tím samozřejmě nesouhlasím, ale členové Sněmovny a všichni občané si zaslouží, aby tento návrh byl pravdivý a aby se jeho základní parametry za pár týdnů neměnily nějakou další vládní novelou, v řádu desítek miliard korun.

Navíc jde o start skluzavky, na jejímž konci je velmi brzy, zhruba do pěti let, proražení (horní) hranice z dluhové brzdy, což je 55 % hrubého domácího produktu. V kombinaci s nabíhající ekonomickou krizí, v důsledku dopadů koronaviru, by mohlo jít i onen pomyslný bod, ze kterého není návratu, což opět nesmíme připustit.

Dámy a pánové, o jednotlivých nedostatcích předloženého návrhu bychom mohli mluvit hodiny a hodiny. Toto jsou úplně ty základní. A ze životních zkušeností dobře víme, že na naprosto špatných a vadných základech nelze stavět nic. Ani malou zahradní chatu natož státní rozpočet. Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.